ЕС ще предприеме законови действия срещу Обединеното кралство в сряда

...
ЕС ще предприеме законови действия срещу Обединеното кралство в сряда
Коментари Харесай

Обединеното кралство се опитва едностранно да промени част от правилата за Brexit

ЕС ще предприеме законови дейности против Обединеното кралство в сряда поради решението за едностранна смяна на част от комерсиалните правила след Brexit. Британското държавно управление разгласява в понеделник законопроект, чиято цел е да анулира някои аспекти от договорката, подписана с Европейски Съюз през 2020 година

От кабинета на Борис Джонсън настояват, че актуалните гранични инспекции на артикули, превозени от Англия, Шотландия и Уелс за Северна Ирландия, би трябвало да бъдат прекъснати. За Европейски Съюз обаче неспазването на сделката нарушава интернационалното право, написа английската Военновъздушни сили.
Какво е Протоколът за Северна Ирландия
Т.нар. Протокол за Северна Ирландия е част от договорката за Brexit и резервира Северна Ирландия в единния пазар на Европейски Съюз за артикули. По този метод се предотвратява " твърда граница " с Република Ирландия, в това число гранични инспекции на хора и артикули, което и Обединеното кралство, и Европейски Съюз желаят да избегнат, с цел да се подсигурява запазването на мира в региона. Това обаче значи инспекции за някои артикули, които идват в Северна Ирландия от други елементи на Англия.
Реклама
Срещу тази мярка са юнионистите в Северна Ирландия, които споделят, че по този начин се основава комерсиална граница в Ирландско море и използването на Протокола крие заплаха за разединение на провинцията от Обединеното кралство. Затова те упорстват за промени.
Плакат против Протокола за Северна Ирландия покрай град Ларн Източник: Reuters Какъв е проектът на Лондон
Правителството на Борис Джонсън твърди, че избира да контракти промени с Европейски Съюз, вместо да работи едностранно по отношение на Протокола. " Показваме благосклонност в тези договаряния, само че фундаменталните въпроси, засягащи стабилността в Северна Ирландия, са в текста на Протокола и се нуждаем от това Европейски Съюз да се съгласи да го променим. Иначе договарянията няма да бъдат сполучливи ", разяснява пред Военновъздушни сили английският външен министър Лиз Тръс.

Планът на английското държавно управление включва ограничения, които съгласно Лондон ще смекчат отрицателните последствия върху бизнеса и измежду които е предлагането за " зелен канал " и " червен канал " за търговия. Тоест стоките, идващи от Англия, Шотландия и Уелс в Северна Ирландия и оставащи там, да употребяват " зелен канал " - без гранични инспекции и с мининална документи. А стоките, идващи от Англия, Шотландия и Уелс през Северна Ирландия в Република Ирландия или други елементи на Европейски Съюз, да употребяват " червен канал " - не престават граничните инспекции на пристанищата в Северна Ирландия.

Лондон също по този начин желае съдът на Европейския съюз да няма бъдещи пълномощия в разрешаването на разногласията по отношение на Протокола, а за това да дава отговор самостоятелен съдия.
Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува проекта на Обединеното кралство за промени в Протокола Източник: Reuters Реклама Какво ще предприеме Европейски Съюз
Очаква се Европейски Съюз да рестартира законовите дейности, които предприе предходната година, когато упрекна Обединеното кралство, че забавя използването на частта от Протокола, засягаща митническите инспекции. Сега съюзът може да отнесе въпроса до съда на Европейския съюз, обвинявайки Лондон, че не прави задоволително, с цел да откри постове за граничен надзор и да споделя данни с Европейски Съюз.

Вероятно Европейската комисия ще утвърди идващите законови стъпки по време на среща в сряда. Същевременно водачи в Европейски Съюз разкритикуваха проекта на Обединеното кралство за промени в Протокола. " Англия взе решение, което буди огромно страдание и нарушава всички съглашения сред страната и Европейски Съюз. Още повече това е безпричинно, тъй като Европейската комисия направи някои доста прагматични оферти по въпроса ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР