ЕС планира да увеличи петократно финансовата си подкрепа за африканската

...
ЕС планира да увеличи петократно финансовата си подкрепа за африканската
Коментари Харесай

ЕС плаща за сигурността на Мозамбик срещу доставка на газ

Европейски Съюз възнамерява да усили петократно финансовата си поддръжка за африканската военна задача в Мозамбик, разкрива вътрешен документ на съюза, забелязан от Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Целта на самодейността е да помогне на страната да се оправи със засилващите се ислямистки офанзиви, които са директно ориентирани против значими газови планове.

Целта на поддръжката е да оказват помощ на Европейски Съюз да приключи зависимостта си от съветските газови доставки.

Енергийната рецесия, подбудена от съветската инвазия в Украйна, даде тласък на европейските компании да погледнат по-сериозно към богатия на газ северен бряг на Мозамбик. Там се възнамерява построяването на огромен терминал за полутечен газ

В същото време там работят и бойци, свързани с Ислямска страна и заплашват газовите планове, оценени на милиарди долари.

Европейският проект има за цел и да отвърна съветското и китайското въздействие в района, три години откакто частната съветска паравоенна организация „ Вагнер “ изтегли хората си от Мозамбик след серия провали от локалните ислямисти. Това насърчи локалните управляващи повече да не търсят помощ от Русия или Китай.

Междувременно ситуацията в Кабо Делгадо беше удържано под надзор с помощта на намесата на африканска военна задача и на войски от Руанда, които съумяха да прекратят настъплението на ислямистите и ненапълно да ги отхвърлен. Но съгласно европейския документ с дата 10 август " обстановката остава доста нестабилна и офанзивите с невисок интензитет продържават в разнообразни региони ".

Европейската работа за външно деяние (EEAS) предлага отпущането на 15 милиона евро за африканската задача в Мозамбик до 2024 година, а в околните месеци се чака да бъде препоръчана помощ и на руандийската задача. Решение по въпроса се чака на среща на военни специалисти на Европейски Съюз, планувана за 25 август.

Френският енергиен колос " Тотал " (Total) стои отпред на интернационален консорциум за рандеман на газ край крайбрежията на северен Мозамбик и за построяването на терминала за полутечен газ, откъдето танкерите да го транспортират до Европа и Азия.

Мозамбик разполага с третите най-големи ресурси на природен газ в Африка след Нигерия и Алжир. Европейски Съюз се притеснява, че без поддръжка за военните задачи, страната още веднъж може да загуби надзор върху богатите на газ северните територии. През последните месеци ислямистите ускориха офанзивите в района.

Европейската поддръжка към този момент се планува да бъде лимитирана до " съоръжение с несмъртоносен темперамент " като радари, детектори за мини, лодки и здравно съоръжение, се показва в документа, въпреки и от африканската задача да настояват, че се нуждаят от същински оръжия.

Въпреки забавянията, породени от бойните дейности в региона " Тотал " възнамерява да стартира добива на газ през 2024 година Запасите в района се правят оценка на трилиони кубически метри газ, което е доста над годишния импорт от Русия.

Италианската енергийна компания " Ени " (ENI) се надява да стартира доставки на газ за Европа от прилежащо газово поле още тази година благодарение на плаващ терминал за полутечен газ, който обаче има стеснен потенциал. Активност в Мозамбик имат и други огромни международни компании, като да вземем за пример американския колос " ЕксънМобил " (ExxonMobil).

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР