ЕС планира да прекрати преговорите с Анкара по споразумение за

...
ЕС планира да прекрати преговорите с Анкара по споразумение за
Коментари Харесай

ЕС готви строго наказание на Турция заради Кипър

ЕС възнамерява да приключи договарянията с Анкара по съглашение за въздушния превоз, както и да замрази финансирането за Турция идната година поради ”незаконните ” сондажи за залежи на газ и нефт край Кипър, се споделя в проекторешение на Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.
Текстът, който е прегледан от организация Ройтерс, към момента може да бъде изменен. Проекторешението следва да бъде разисквано през днешния ден в Брюксел от непрекъснатите представители на страните членки на Европейски Съюз за да бъде признато на срещата на министрите на външните работи на блока в понеделник.

С оглед на продължаващите и на новите противозаконни сондажни действия на Турция Европейски Съюз взема решение да прекрати договарянията за всеобхватно съглашение за въздушния превоз и взема решение към този момент да не провежда по-нататъшни срещи за разговор на високо ниво, е посочено в проекторешението.

Съветът поддържа предлагането на Европейска комисия да понижи предприсъединителната помощ за Турция за 2020 година и приканва Европейската капиталова банка да преразгледа дейностите си, свързани с разпределяне на заеми на Турция, се споделя още в текста.

В проекторешението е посочено още, че Европейски Съюз ще бъде подготвен да вкара още по-сериозни ограничения по отношение на Турция, в случай че продължава със сондажите (край Кипър).

В интервала 2014-2020 година Европейски Съюз е планувал за Турция сумата от 4,45 милиарда евро за политически промени, земеделие и други планове в помощ на подготовката на страната за вероятно участие в блока. Но, предходната година Брюксел спря отпущането на 175 милиона евро като митинг поради утежняването на ситуацията с човешките права в страната. Европейският съюз съобщи, че при ръководството на президента Реджеп Ердоган Турция се отдалечава от блока.

Но, защото Европейски Съюз се нуждае от Турция по въпроси като сигурността и миграцията, европейски посланик, участващ в последните полемики, съобщи, че всевъзможни други бъдещи наказания ще бъдат лимитирани.

" Те ще бъдат ориентирани единствено към лица, свързани с тези съответни противозаконни действия. Ние се опитваме да калибрираме това деликатно, тъй като се нуждаем от турското съдействие за миграцията, НАТО, битката с тероризма ", съобщи дипломатът.

Той означи, че някои страни членки разчитат на Турция за преноса на сила и по тази причина Европейски Съюз " би трябвало да стъпва деликатно ". " Не очаквайте някакви необятни стопански наказания ", съобщи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР