ЕС обмисля задължителна забрана на държавите-членки да използват компании, за

...
ЕС обмисля задължителна забрана на държавите-членки да използват компании, за
Коментари Харесай

ЕС обмисля задължителна забрана за оборудване на Huawei в нови 5G мрежи

ЕС обмисля наложителна възбрана на държавите-членки да употребяват компании, за които се счита, че съставляват риск за сигурността в техните 5G мрежи, в това число китайската телекомуникационна група Huawei, съгласно чиновници, осведомени с полемиките.

Този ход идва на фона на възходящата угриженост в Брюксел, че някои национални държавни управления се бавят по въпроса, споделиха чиновниците пред Financial Times.

Само една трета от страните в Европейски Съюз са забранили на Huawei достъп до сериозни елементи от 5G връзките на блока макар рекомендациите, дадени от Брюксел, за изключване на високорискови снабдители от софтуерни вложения, Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, сподели на министрите на телекомуникациите на блока на последната среща петък. „ Това е прекомерно малко. И това разкрива груповата сигурност на съюза “, сподели той.

Препоръките, които бяха единомислещо утвърдени от държавите-членки през 2020 година, варираха от условия за узаконяване до диверсификация на доставчиците.

Насоките не дават отговор на възбраната, само че директно осведомени с въпроса хора споделиха, че Европейски Съюз може да вкара наложителна възбрана за компании, за които се счита, че съставляват риск за сигурността, като Huawei, в случай че страните членки, в това число Германия, продължат да забавят.

Европейската комисия отхвърли коментар. Изпълнителната ръка на блока е планувана идната седмица да рапортува за напредъка в целия блок в осъществяването на рекомендациите.

Новите правила, налагащи възбрана, надали ще се появят преди края на петгодишния мандат на актуалната Европейска комисия през 2024 година, като се има поради времето, належащо за приемане на поддръжката на Европейския парламент и държавите-членки за всеки нов закон.

Huawei съобщи, че се опълчва на политизирането на оценката на киберсигурността. „ Оценяването на рисковете за киберсигурността без съблюдаване на софтуерните стандарти или изключването на съответни снабдители от системата без подобаваща софтуерна оценка е нарушаване на правилата на правдивост и недискриминация, а също и срещу законите и наредбите на Европейския съюз и неговия член страни. ”

Компанията сподели: „ Нито един съд не е открил, че Huawei е взел участие в злонамерена кражба на интелектуална благосъстоятелност или е претендирал от Huawei да заплати обезщетение за нарушение на непозната интелектуална благосъстоятелност. “

Вашингтон упрекна по-специално Huawei, че е незаконно дружество, което е крало от американски компании, нарушавало е глобите против Северна Корея и е давало погрешни изказвания пред ФБР. Тя прикани съдружниците на Съединени американски щати да забранят на компанията достъп до тяхната сериозна информационна инфраструктура.

Официални лица в Германия показаха угриженост по отношение на връзките сред Deutsche Telekom и Huawei. По-рано тази година Берлин съобщи, че преразглежда потреблението на китайски съставни елементи в своята 5G инфраструктура и дали е нужна смяна на закона.

Длъжностни лица, осведомени с полемиките в Брюксел, предизвестиха за „ цената на дълготрайната взаимозависимост “ от Китай, тъкмо както блокът разчиташе на съветските енергийни доставки преди войната в Украйна, в случай че целият Европейски Съюз не успее да забрани Huawei. „ Ние знаем какво е да си подвластен от другите “, сподели един.

Последните предизвестия идват в миг на възходяща угриженост в Европейски Съюз по отношение на софтуерната му взаимозависимост от Китай, комерсиалните практики на страната и спазването на правата на индивида в Пекин.

На срещата с министрите на телекомуникациите предходната седмица Бретон предизвести за рисковете от прекомерното излагане на китайски снабдители. „ Основното ми обръщение към държавите-членки беше да им припомня за незабавната нужда да работят, с цел да избегнат основаването на огромни уязвимости, които биха били сложни за превъзмогване “, сподели той.

ЕС към този момент съумя да „ понижи или отстрани “ излагането си на геополитически опасности в други промишлености като енергетиката, сподели той, като предизвести: „ Трябва да създадем същото за 5G мрежите – не можем да си позволим да поддържаме сериозни зависимости, които могат да се трансфорат в оръжие против нашите ползи “.

Тласъкът идва, когато редица европейски народи преоценяват зависимостта си от Китай за сериозна телекомуникационна инфраструктура. Португалия се готви да забрани на Huawei някои 5G съоръжение в противоположна политика. Страната е един от най-големите получатели на китайски вложения на глава от популацията в Европа.

Дания, Швеция, Естония, Латвия и Литва в Европейски Съюз, както и Обединеното кралство, към този момент не разрешиха на компанията достъп до тяхната 5G инфраструктура.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР