ЕС намалява значително предприсъединителната помощ за Турция през тази година

...
ЕС намалява значително предприсъединителната помощ за Турция през тази година
Коментари Харесай

ЕС намалява със 75% предприсъединителната помощ за Турция

ЕС понижава доста предприсъединителната помощ за Турция през тази година поради газовия спор в Средиземноморието и военната атака на Анкара в Сирия, съобщи ДПА.

Съкращенията не засягат заплащанията, които Европейският съюз прави към Турция по силата на съглашението за бежанците, оповестиха през днешния ден вестници, които са част от немската медийна група „ Функе ”, базирайки се на писмо до Европейския парламент от висшия представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Европейският съюз е решил да понижи в началото плануваната сума за 2020 година със 75 на 100, написа в писмото на Борел. Той оправдава съкращенията, акцентирайки нерегламентираните сондажи на газ от Турция край крайбрежията на Кипър и военната интервенция на Турция в Североизточна Сирия, която стартира през октомври, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според Европейската комисия Турция ще получи единствено 168 милиона евро /186 милиона долара/ финансиране по Инструмента за предприсъединителна помощ. От тази сума 150 милиона евро са предопределени за подсилване на демокрацията и върховенството на закона, а останалите 18 милиона евро - за развиване на селските региони.

Предприсъединителната помощ на Европейски Съюз има за цел да подкрепи страните кандидатки в процеса на промени и да усъвършенства тяхната конкурентоспособност. Преговорите за присъединение на Турция към Европейски Съюз обаче са прекратени от години. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР