ЕС изразява оптимизъм за постигането на глобално споразумение за хармонизиране

...
Коментари Харесай

ЕС се надява на глобално данъчно споразумение до края на юни

ЕС показва оптимизъм за постигането на световно съглашение за хармонизиране на корпоративните налози и за налагане на по-ефективни налози върху интернет колосите до края на юни. Процесът набира инерция след скорошния апел на американския министър на финансите Джанет Йелън за световна минимална данъчна ставка за фирмите, написа Bloomberg.

В първата си огромна тирада по отношение на интернационалните стопански политики откогато зае своя пост при новия президент Джо Байдън, Йелън приказва за хармонизирането на корпоративния налог и за нов цифров налог във водещите международни стопански системи. Коментарът й беше общопризнат като част от напъните за връщане на доверието в Съединени американски щати измежду съдружниците, отблъснати от едностранния метод на предходния американски държавен глава Доналд Тръмп.
Договорка до лятото?
Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони загатна за допустима сделка до лятото. " Това са доста положителни вести - тази нова мултилатерална атмосфера при новата администрация на Съединени американски щати и мощната възможност за съдействие на световната сцена. Един от главните резултати би могъл да бъде постигането на съглашение в световното облагане ", споделя Джентилони. Германският финансов министър Олаф Шолц назова изявлението на Йелън " пробив ". И добави: " Оптимист съм, че можем да прекратим това съревнование до най-ниско равнище на корпоративния налог ".

Призивът на Йелън може да даде значителен подтик на дългогодишните диалози, водени от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), за постигането на общо съглашение за минималната данъчна ставка и за нови правила за облагането на фирмите в цифровата епоха. Пожелал анонимност европейски представител приветства думите на американския министър на финансите, само че показва, че упоменатият от Байдън налог от 21% остава противоречив и упорства първо да има съглашение за данъчната база за фирмите, преди да се подписа договорка за нивото на налога. По думите му Европейски Съюз ще продължи да упорства за това цифровият налог и световният най-малък корпоративен налог да бъдат контрактувани в един пакет.

Пожелал анонимност представител на френското финансово министерство разяснява, че позицията на Съединени американски щати за минималния налог може да възпламени още веднъж полемиките сред европейските страни, защото някои от тях имат доста ниски ставки. Но той споделя, че упоменатите от американска страна 21% не е наложително да бъдат насочна точка в договарянията, които сега са фокусирани върху доста по-ниските 12.5%.
Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз има прогрес
" Предложението на Йелън за най-малък налог е механически допустимо и е нещо, по което Организацията за икономическо съдействие и развиване към този момент работи. Имаме подготвен проект и надграждайки над това, считам, че можем да реализираме такова решение до лятото ", декларира пред Bloomberg Паскал Сен-Аман, шеф на центъра за данъчни политики към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР