ЕС и NASA ще ловят астероиди-убийци Европейската космическа агенция ESA

...
ЕС и NASA ще ловят астероиди-убийци Европейската космическа агенция ESA
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Европейски Съюз и NASA ще ловят астероиди-убийци

Европейската галактическа организация ESA даде зелена светлина на плана Hera, чиято цел е да изучи опциите за битка с галактически тела, заплашващи Земята. Миналия четвъртък Съветът на министрите на Европейски Съюз утвърди бюджета на задачата, чиято цел е междупланетна сонда да бъде разрушена в повърхността на метеорит и да се изучат следствията от това.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всъщност планът ще е взаимно начинание на щатската галактическа организация NASA и на ESA. Първоначално американската страна ще конструира галактическия уред Double Asteroid Redirect Test (DART) и ще го изстреля през юни 2021 на борда на ракета притежател Falcon 9. Година по-късно сондата би трябвало да доближи двойния метеорит Didymos и да се удари в по-малката му част със скорост към 21 400 км/ч.

След това, през 2024 година, ESA ще изстреля своя уред, наименуван Hera. Той би трябвало да доближи Didymos през 2027 и да оцени провалите, които DART му е нанесъл. Също по този начин сондата ще пусне в орбита към метеорита чифт микросателити от вида CubeSat, които ще изследват и проучват измененията в траекторията му за по-дълъг интервал от време.

По принцип траекторията на Didymos не се пресича с тази на Земята, тъй че галактическият обект не съставлява опасност за човечеството. Ако обаче метеорит с аналогични размери се удари в планетата ни, силата от детонацията би могла да заличи цялостен град.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР