Ерусалим. Министър-председателят Бойко Борисов участва в пленарната сесия на Глобалната

...
Ерусалим. Министър-председателят Бойко Борисов участва в пленарната сесия на Глобалната
Коментари Харесай

Министър-председателят Бойко Борисов участва в Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Ерусалим

Ерусалим. Министър-председателят Бойко Борисов взе участие в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Ерусалим. В българската делегация, която е на работно посещаване в Държавата Израел, влизат още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и народен координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .
В своето изявление по време на форума, министър председателят Бойко Борисов посочи, че на фона на динамичните световни и районни процеси, българо-израелските връзки се развиват стабилно. „ Тези връзки почиват върху ясни правила на взаимоотношение, върху построеното взаимно доверие и споделените полезности, като в основата им е общата визия за бъдещето на двата прилежащи региона “, уточни министър-председателят.
Българският министър председател подсети, че най-яркият израз на връзката сред двата народа е спасяването на цялата българска еврейска общественост от близо 50 000 индивида в най-мрачните години на Втората международна война. Това се случва с помощта на безапелационната позиция на българските жители, на Българската Православна Църква, на видни общественици и интелектуалци. „ Историята на спасяването на българските евреи е част от общата ни история, която ние не би трябвало да забравяме и би трябвало да предадем на децата си “, безапелационен бе Бойко Борисов. Той акцентира, че през днешния ден наша задача е да не допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма.
Премиерът Бойко Борисов благодари на министър-председателя на Израел Бениамин Нетаняху за това, че призна заслугата на нашите предшественици за спасяването на българските евреи. „ Много скоро ние ще имаме два идентични паметника в София и Тел Авив, отдадени на този исторически факт и показвайки нашата взаимна благодарност “, заяви Борисов.
„ Като държава-член на Европейски Съюз, а още повече и като ръководител на Съвета на Европейския съюз, България остава ангажирана с районните и интернационалните сътрудници в поддръжка на напъните за обновяване на мирните договаряния за намиране на решение на спора сред Държавата Израел и Палестина “, съобщи още българският министър-председател. Той регистрира, че Близкоизточният кротичък развой е в застой и не намира нужния подтик да докара двата народа до съглашението за окончателния статут. Премиерът Борисов уточни, че визията на Българското председателство за подобряването на свързаността на страните от Западните Балкани като главен инструмент за превъзмогването на разликите в района, би могла да се приложи и тук. „ Надявам се, този опит да даде резултат за народите и кураж на други райони за превъзмогване на споровете “, показа той.
В умозаключение министър-председателят означи, че Израел е значима и градивна част от актуалната архитектура на интернационалните връзки. „ Без Израел Европа и европейската цивилизация биха били в по-голяма заплаха от надигащия се радикализъм и набожен фундаментализъм в Близкия изток “, сподели Бойко Борисов. По думите му откриването на шестия европейски офис на Американския еврейски конгрес в София е още едно извънредно самопризнание за дейната и уравновесена политика, която България организира на Балканите и в Европа и доказателство за престижа и престижа на нашата страна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР