Ерусалим. Израел постави нов дневен рекорд от 65 259 нови

...
Ерусалим. Израел постави нов дневен рекорд от 65 259 нови
Коментари Харесай

Jerusalem Post: „Нямат нито медицинска, нито епидемиологична логика“ - В Израел вече работят за премахване на „зеления сертификат“

Ерусалим. Израел сложи нов дневен връх от 65 259 нови инфекции, само че в същото време в една от най-ваксинираните страни в света се води сериозна полемика за премахването на Ковид-сертификатите. Финансовият министър на еврейската страна Авигдор Либерман се разгласи против здравните пропуски, които в Израел се назовават зелени пропуски, оповестява Jerusalem Post .

Либерман, който бе в основата на свалянето на Бенямин Нетаняху от властта, откакто неговата партия „ Наш дом Израел “ излезе от дясната коалиция на „ Ликуд “, се обърна към обществеността дружно с премиера Нафтали Бенет и министъра на опазването на здравето Никан Хоровиц, като сподели, че над 25 милиона вътрешни бързи антигенни проби ще бъдат раздадени на израелците. След това той писа в „ Туитър “ за Ковид-сертификатите.

„ В зелените пропуски няма нито здравна, нито епидемиологична логичност, както заключават доста специалисти. Това, което съществува, е директна вреда за стопанската система, за ежедневното действие и също така доста способства за публичната суматоха. Работя с всички заинтригувани страни, с цел да отстраняваме зелените пропуски и да поддържаме естествена рутина за всички нас “, написа той.

Съгласно режима на Ковид-паспортите който сега към момента е в действие в Израел, единствено хора, които са били имунизирани, преболедували или тествани (през последните 72 часа в изключителни случаи), имат достъп до избрани действия и уреди, а в някои случаи до работното място.

С разпространяването на Омикрон броят на инфектираните внезапно набъбна, макар голямото болшинство от популацията към този момент е имунизирано с най-малко две дози. Съгласно данните на Our World In Data, 72,5% от популацията на Израел, или 6 681 132 души, имат сложена най-малко една доза, а 54,2%, близо 5 милиона души, са с подложен бустер.

Здравни чиновници и специалисти, в това число генералният шеф на Министерството на здравеопазването Нахман Аш, обявиха, че имунизациите и преболедуването не престават да оферират известна степен на отбрана и че системата на ковид-паспортите би трябвало да се поддържа. Те обаче също по този начин признаха, че в един миг може да се наложи въпросът да бъде преразгледан.

Ако зеленият пропуск бъде анулиран, това ще бъде една от най-драматичните промени в метода, по който страната се бори с пандемията.

По-рано денем Аш сподели, че Израел към момента не е стигнал пика на Омикрон-вълната.

„ Вярвам, че пикът ще пристигна след седмица или повече “, сподели той пред Радио FM103. „ Виждаме обаче също, че броят на приетите в болница към момента пораства, само че растежът се забавя “, сподели той.

Сирил Коен, консултант на израелското държавно управление по въпросите на имунизацията и началник на катедрата по имунология в университета Бар Илан съобщи, че зелените пропуски са станали „ неуместни “ по време на последната вълна и че чака скоро те да бъдат анулирани.

„ Когато става въпрос за Омикрон, не виждаме на процедура никаква разлика сред имунизираните и неимунизираните и те могат да бъдат инфектирани повече или по-малко еднообразно “, сподели той.

„ Трябва да разберете, че зелените пропуски, което не е загадка, не са нужни единствено за попречване на предаването на вируса. Те също по този начин съществуват, с цел да насърчат хората да се имунизират. Не бих желал да приказвам за политическите аспекти на зелените пропуски, само че това е действителност “, съобщи Коен.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР