Ерозията и деградацията на земята ще отприщи масова миграция на

...
Ерозията и деградацията на земята ще отприщи масова миграция на
Коментари Харесай

Апокалипсис: Изтощаването на земята ще накара десетки милиони хора да мигрират

Ерозията и деградацията на земята ще отприщи всеобща миграция на минимум 50 млн. души до 2050 година - и повече от 700 млн. души, в случай че хората не спрат да изтощават жизненоважния запас . Това предизвестиха стотина учени през днешния ден, представени от " Франс прес ".

Упадъкът на земята, породен от неустойчивото земеделие, минното дело, замърсяването и разрастването на градовете към този момент подкопава благосъстоянието на към 3,2 милиарда души - 40 % от международното население , сигнализират учените в първата цялостна оценка на положението на земята по света.

Състоянието на земята е " сериозно ", посочи Междуправителствената платформа за научна политика по отношение на биоразнообразието и екосистемите (IPBES).

 Хората унищожават природата - заплашват храната, водата и силата
Хората унищожават природата - заплашват храната, водата и силата

Тревожен крах в биоразнообразието

" Превърнахме в обработваеми земи огромни елементи от нашите гори, огромна част от нашите пасища, загубихме 87 % от нашите влажни зони... ние фактически променихме земната повърхнина през последните няколкостотин години ", акцентира Робърт Уотсън от IPBES.

" Посланието е: ерозията на земята, загубата на работливост на тези почви и загубата на растителност ще принудят хората да се реалокират. Повече няма да е допустимо да се живее на тези земи ", предизвестява той.

" Между настоящия ден и 2050 година ние изчисляваме, че броят на мигриращите хора може да бъде от 50 млн. души до към 700 млн. души ", чертае апокалиптична картина Робърт Уотсън.

Най-малкият брой - 50 млн. души, е най-хубавият сюжет . Горната граница - 700 млн. души, ще бъде достигната, в случай че хората не вземат крути ограничения .

 Предвиждат с климатичните промени и увеличение на миграцията в Европа до 2100
Предвиждат с климатичните промени и увеличение на миграцията в Европа до 2100

Броят на бежанците, които годишно идват в Европа, може да нарасне до 1 милион души, счита университета " Колумбия " в Ню Йорк

Главните движещи сили на деградацията на земята, се показва в отчета, са " огромното ползване като метод на живот " в богатите страни , и увеличаващото се търсене на артикули в разрастващите се страни , подхранвано от растежа на приходите и популацията.

Проблемът с ерозията на земята не оказва въздействие единствено върху хората, които живеят на нея. Той заплашва продоволствената сигурност на всички хора на Земята, както и достъпа до чиста вода и чист въздух, контролиран от почвата и растенията, които порастват върху нея.

По-малко от една четвърт от земята е съумяла да избегне " забележителното влияние " на човешката активност - основно тъй като се намира в негостоприемни за хората елементи на планетата.

И даже това неголямо парче земя се чака да се свие до по-малко от 10 % единствено за 30 години.

" Едно от следствията от световното стопляне е това, че изместваме земеделието в региони " като замръзналия, субарктически Бореален район, разяснява Боб Шоулс, който е съавтор на изследването. " Тропическите дъждовни гори исторически съвсем не са били населявани от хора поради компликацията да се добереш до там - в този момент строим пътища в тях, обработваме земи в тях ", добавя Шоулс.

" В рисково пустинните региони откриваме дълбоки водоносни хоризонти, като използваме неустойчиво тези антични водни ресурси за напояване ", акцентира ученият.

 Над 5 милиарда души ще страдат от дефицит на вода до 2050-а
Над 5 милиарда души ще страдат от дефицит на вода до 2050-а

Заради климатичните промени и световното стопляне

До 2014 година повече от 1,5 милиарда хектара естествени екосистеми са били превърнати в обработваеми земи.

Земеделските земи и пасищата към този момент покриват повече от една трета от повърхността на Земята. Това значи загуба освен на почва, само че също и популации от диви растения и животни, както и загуба на гори, които изсмукват въглероден диоксид и създават О2.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР