Ереван. Генералната прокуратура на Армения потвърди в неделя, че опозиционните

...
Ереван. Генералната прокуратура на Армения потвърди в неделя, че опозиционните
Коментари Харесай

ТАСС: Генералната прокуратура на Армения съобщи, че лидера на арменската опозиция и още двама депутати са задържани

Ереван. Генералната прокуратура на Армения удостовери в неделя, че опозиционните депутати от Народното събрание на страната Никол Пашинян, Арарат Мирзоян и Сасун Микаелян за арестувани за нелегално осъществяване на събирания. Това се споделя в заявление от пресслужбата на ведомството, предава ТАСС .
„ Пашинян, Микаелян и Мирзоян нарушиха жестоко публичния ред, без значение от многочислените апели на полицията. Те бяха арестувани на мястото на престъплението “, се споделя в заявление от Генералната прокуратура на Армения.
Както изискват законите на страната, за ареста на депутатите е осведомен представителят на Народното събрание Ара Баблоян. Ако след 72 часа прокуратурата повдигне обвинявания, то за ареста на депутатите ще бъде належащо особено съвещание на Народното събрание и отнемане на обвинените от имунитет.
Арменската полиция, единствено в неделя, към този момент е задържала 228 деятели на опозицията, опитващи се да сковават придвижването по улиците на Ереван, заяви пред сътрудник на ТАСС прессекретарят на полицията Ашот Агаронян.
„ По положението към 16:00 в отделенията на полицията са доведени 228 обвинени в разнообразни престъпления “, означи Агаронян.
По-рано Службата за национална сигурност на Армения съобщи, че група хора възнамеряват да извършат закононарушения против конституционния ред в страната. В неделя органите на реда използваха специфични средства и разпръснаха силово демонстрациите в Ереван на бул. Арцах. Ситуацията в столицата остава извънредно напрегната.

Агенция „ Фокус “ напомня:

Акциите срещу избирането на някогашния президент на Армения Серж Саргсян за министър председател започнаха на 13 април. Те бяха провокирани и от това, че Армения неотдавна мина от президентска форма на ръководство към парламентарна и назначението на някогашния президент за министър председател ще остави властта в неговите ръце и в бъдеще. Протестиращите упрекват Саргсян, че ръководи неефективно, както и за влошената икономическа обстановка в страната. В понеделник стачкуващите се пробваха да нахлуят в постройката на Народното събрание, само че полицията ги отблъсна и в следствие от конфликтите бяха ранени десетки, в това число чиновници на органите на реда.
В четвъртък, уредникът на акциите, депутатът и водач на опозицията Никол Пашинян, даде обещание да сковава работата на държавните органи на Армения и дружно със своите последователи се опита да блокира входа към държавната постройка, само че полицията прогони протестиращите. Пашинян съобщи още, че тактиката на опозицията ще бъде мобилна. Той означи, че не може да изключи конфликти с полицията.
Независимо от уличните акции, арменският парламент избра Саргсян на поста министър председател във вторник. От тогава стачкуващите всеки ден блокират основни транспортни възли в арменската столица, а полицията всекидневно арестува стотици участници в акциите за нарушение на публичния ред.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР