epmag.com  Тъй като светът се обръща към нисковъглеродно бъдеще, група

epmag.com  Тъй като светът се обръща към нисковъглеродно бъдеще, група ...

Нисковъглеродното бъдеще е пред дълъг път- “The 2018 Offshore Technology Conference”.epmag.com

 

Тъй като светът се обръща към нисковъглеродно бъдеще, група от енергийни и автомобилни лидери се съгласиха, че природният газ ще играе голяма роля и търсенето на електрически превозни средства и батерии ще се повиши при държавите, търсещи по-чисти източници на гориво.

 

Но те също така потвърдиха и усилията за запазване на глобалните температури под 2 C (3.6 F), определени по време на Парижкото споразумение от 2015 г., които са недостатъчни въпреки усилията на някои компании, участващи в инициативи, свързани с изменението на климата, да инвестират в възобновяеми енергийни източници и да предприемат проекти за улавяне, оползотворяване и задържане на въглероден диоксид (CCUS). Световната енергийна трансформация бе обсъдена по време на извънредно заседание на “The 2018 Offshore Technology Conference” в края на април.

 

"Преминаването към нисковъглеродно бъдеще ще преобрази енергийното пространство, както знаем", каза изпълнителният директор на Statoil Eldar Sætre. Той добави, че нефтената и газовата индустрия могат да отчитат тази промяна като заплаха, но тя трябва да превърне така наречената заплаха в бизнес възможност. Това е нещо, което Statoil по същество прави като компания, добиваща нефт и природен газ вятърна енергия и улавяне и съхранение на въглероден диоксид (СО2).

 

Statoil има намерение да инвестира между 15% и 20% от своите капиталови разходи до 2030 г. в нови енергийни решения. Като отразява прехода си от петролна и газова компания към широка енергийна компания, Statoil на 15 май официално стана Equinor.

 

Г-н Sætre нарече Парижкото споразумение амбициозно. В крайна сметка "индустрията трябва да свърши почти цялата работа. Много хора твърдят, че добиващите нефт и газ не могат да бъдат част от каквото и да било решение ... Трябва да бъдем част от прехода и част от решението ", каза той. Подобни мисли споделя и Ernest Moniz, бивш секретар по енергетика на САЩ и модератор на конференцията.

 

Преводът е публиуван в Бюлетина за изследване на Балкански и черноморски регион

Източник: 3e-news.net