ЕпицентърДнес за тях отговаря Световната метеорологична организация, агенция на ООН,

...
ЕпицентърДнес за тях отговаря Световната метеорологична организация, агенция на ООН,
Коментари Харесай

USA Today: Как ураганите получават имената си

Епицентър

Днес за тях дава отговор Световната метеорологична организация, организация на Организация на обединените нации, основана в Женева

Практиката на именуване на тропически циклони стартира в Западните Индии (Карибския регион), където ураганите са кръщавани по деня на светеца, на който са се появили

Тропическа стихия, образувана в четвъртък сутринта в Мексиканския залив, се чака да удари брега на Луизиана като вихър от категория 1 в събота. Името му е Бари, написа американското издание USA Today, представено от Агенция " Фокус ". Практиката на именуване на тропически циклони стартира в Западните Индии (Карибския регион), където ураганите са кръщавани по деня на светеца, на който са се появили, съгласно Националния център на ураганите. Ураганът Санта Ана гневно удари Пуерто Рико през 1825 година, а Сан Фелипе блъснал острова през 1876 и 1928 година.

Съединените щати започнаха да слагат имена на бурите през 1953 година, само че тези имена са единствено на дами. След 1979 година ураганите получават както мъжки, по този начин и женски имена, показващи " малко тъждество сред половете ", както сподели Клеър Нулис, медиен чиновник на Световната метеорологична организация. Световната метеорологична организация (СМО), организация на Организация на обединените нации, основана в Женева, Швейцария, дава отговор за назоваването на урагани и всички тропически циклони.

За атлантическите стихии има шест листата с имена, които се повтарят, откакто са минали шестте години. Списъците са по азбучен ред и от друг пол. Нулис сподели, че СМО получава доста претенции и тъжби по отношение на имената на ураганите. След като опустошителния вихър Майкъл удари Флорида предходната година, тя сподели, че човек на име Майкъл е бил много смутен от потреблението на името му. В същото време, тя споделя, че има хора, които желаят тропическите стихии да бъдат кръстени на тях. " Това е най-честото от запитванията и мненията, които получаваме от обществените медии, " сподели Нулис “. „ Просто наподобява, че са очаровани от тях “. Нулис обаче обърна внимание, че именуването на стихии е дребна част от работата на метеоролозите и сигурно е минимум значимата част.

" Това, което постоянно споделяме на хората, е, че имената получават максимален публичен интерес, само че това е единствено една дребна част от работата на комисията по ураганите ", сподели Нулис. " По-голямата част от работата на комисията е обвързвана с аспектите на сигурността. " Всяка година Комитетът по ураганите на СМО заседава, с цел да разиска предходния сезон на бурите и да направи проекти за идващия. Тогава се вършат промени в имената. " Единственият път, когато има смяна в листата, е в случай че бурята е била толкоз смъртоносна или е предизвикала токова материални вреди, че бъдещото потребление на името за друга стихия ще бъде неуместно от етични съображения, " написа Денис Фелтген, чиновник по публичните въпроси на Националното ръководство

Центърът на ураганите. Оттеглените имена нормално стартират с К, Л и М, защото те се случват по време на най-разрушителната част от сезона на ураганите. Като цяло страната, която е поискала името да бъде спряно от приложимост, е тази, която предлага ново име. Например, Съединени американски щати замениха урагана Майкъл с Милтън през март. Нулис съобщи, че комисията има за цел да направи имената подобаващи за района, в който има хора с друг генезис и етническа принадлежност. Не всички имена са " старомодни американски имена ", сподели тя. " Правилото за имената е, че те би трябвало да бъдат подобаващи и разбираеми в района, с цел да могат хората да ги разпознават ", сподели Нулис.

" Така че явно има разнообразни езици в района, има испано-креолски и франкофонски страни. " Дори единствено в Съединени американски щати, демографските данни са доста по-различни, в сравнение с преди 50 години, споделя Нулис, тъй че имената ще отразяват по-мултикултурна общественост. Накрая най-важният аспект на имената е функционалността за сигурност, сподели Нулис. Много по-лесно е да обменяте информация за рискова стихия, когато имате елементарно име, с което да я споменете. " Винаги ще споделяме, че за тези имена има причина и те са употребяват поради публичната сигурност ", сподели Нулис. " Ние не ги избираме за развлечение. Ние ги използваме, с цел да се опитаме да спасим животи. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР