Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става съветник на служебния здравен министър

...
Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става съветник на служебния здравен министър
Коментари Харесай

Мира Кожухарова няма да вземе стола на Кунчев

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става консултант на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Тя обаче отхвърли информацията да й е предлаган поста на доцент Ангел Кунчев – основен държавен здравен контрольор.

„ Приех поканата да стана консултант с огромно наслаждение и признателност. Въпрос на дни е това да стане публично “, сподели тя в изявление за бТВ.

Според нея все още няма потребност противоепидемичните ограничения в страната да бъдат променяни, защото са съответни. Даже освен това – проф. Кожухарова е склонна да предложи маските на закрито да отпаднат, когато има по-малко хора. Но още не смее да го предложи публично, защото процентът имунизирани у нас е дребен.

„ При увеличение на % на имунизираните хора, което е най-важното, бихме могли да понижим местата, на които е належащо да се носят маски, да вземем за пример “, сподели епидемиологът.

„ Следя какво се прави в другите страни и ми прави усещане, че в Съединени американски щати към този момент споделят, че изцяло имунизираните и преболедувалите могат на доста места, като се изключи градския превоз, да бъдат без маски “, разяснява проф. Мира Кожухарова. Тя съобщи, че би предложила сходно нещо, само че се бои, че сега процентът на имунизираните хора в България не е задоволителен – изключително процентът на тези в преклонна възраст.

Проф. Мира Кожухарова позволи, че може да има и последваща вълна на ковид, защото всички пандемии протичат в няколко поредни талази.

Относно имунизацията на деца тя счита, че не са приоритет, а възрастните хора, тъй като при тях болестта протича тежко и се стига до съдбовен край.

Проф. Кожухарова разяснява и утвърждения от евролидерите дигитален документ за пътешестване в Европейски Съюз, който ще бъде годен от 1 юли. Според нея това е опит да се вкара ред. По думите ѝ ще има спънки за пътешестване за хората без документ и по-добре човек да го има.

" Нашата осведомителна система обаче има потребност от поправяне. Има месец и нещо до 1 юли и би трябвало да могат да я приспособяват ", разяснява тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР