epicenter.bgВ Непокорни“ Цветан Тодоров цитираше един автор, който казва: Не

...
epicenter.bgВ Непокорни“ Цветан Тодоров цитираше един автор, който казва: Не
Коментари Харесай

Кеворк Кеворкян: Прегръдки

epicenter.bg

В „ Непокорни “ Цветан Тодоров цитираше един създател, който споделя: „ Не съществува народ, който да е предпазен от морална к

Тия дни някои медии много размишляваха върху прегръдката, с която ББ удостои новата американска посланичка Херо Мустафа – това беше нещо като медал „ Стара планина “, с който награждават посланиците при отпътуването им, само че даден в задатък.
Може би ББ бе решил да изпревари президента Радев.

Взираха се във физическата страна на прегръдката – и в случай че не сме доста придирчиви, като че ли в действителност ББ ползва на Херо някаква хватка от класическата битка.
Това подстрекателство не е толкоз неприятно, в случай че се схване като някакъв Ренесанс в връзките ни с Великите сили, като израз на някаква нова балансираност.
Но, в случай че е прегръдка на лоялност, някак прекомерно задушаваща е тя.

Излишно е да приписваме обаче сходни планове на нашия човек, той просто си е подобен – особено с дамите. Но пък по никакъв начин не е лековерен с мъжката сган. Тъй че, Херо бе удостоена с един нормален за него жест на подканяща непосредственост.

Няма смисъл да си губим времето и да разсъждаваме, по какъв начин би трябвало да бъде вдървен този жест в навечерието на визитата на ББ в Белия дом. Тръмп, доколкото можем да съдим от книгата на Майкъл Улф, а и от много други свидетелства, пет пари не дава за тия неща, а и за съвсем всичко друго, изключително, в случай че то не го визира директно.
Според Улф, той се отегчава, даже когато му четат текстове от Конституцията.
И е патологично гнуслив, за обятия с него и дума не може да става.
Ако в справката, която ще му приготвят за срещата с ББ, отбележат и епизода с Херо, той въобще няма да му обърне внимание.

Много ми харесва една история с Тръмп, тя постоянно ме разсмива: един път обяснил на една моделка, какво е бяла наслойка: „ Хора като мен, единствено дето са небогати “.

Откъде излезе практиката на прегръдките и на целувачеството?
Разговарях един път с дъщерята на Фидел Кастро – Алина, и тя описа по какъв начин даже храбрият й татко се разтрепервал от прегръдките и целувките на Хрушчов. Той подскачал като морж и непрестанно ближел брадата на Кастро, който треперел и си пазел устата.

Ами Хрушчов от кое място е прихванал тази болест?
Може да се допусна, че Сталин в никакъв случай не си е разрешавал сходни волности - тъй като неговите целувки били лагерите на ГУЛАГ.
Обаче и той се е целувал – да вземем за пример, с полярния авиатор Молоков, спасителят на моряците от кораба „ Челюскин “, с американския дипломат в Москва и други

И Живков крепко се целуваше с Брежнев – обаче така и не прихвана от старческото му безумие.
Тъкмо противоположното – три целувки против 13 милиона тона недопечен петрол, който нашите тарикати още в морето пренасочваха и продаваха. Как най-после да не им спретнеш един 10 ноември.

В наши дни целувачеството е във вихъра си – изключително в Европейски Съюз, това за сведение на завладяно гнусливите нашенски европоиди.
Юнкяр завеждаше този значим бранш на европейското лукавство.
В това отношение той беше по-отблъскващ даже от Брежнев - оня най-малко беше един от двамата властелини на света, а тоя бе олицетворение на сенилното фукане.

Спомнете си, по какъв начин като че ли „ ишиасът “/алкохолът беше разял всякакво възпитание у него, та изрече нещо нечувано-нахално: в случай че не бил той, България в никакъв случай нямало да влезе в Европейски Съюз, персонално я набутал там. Това към този момент е образец за прегръдка с отровна неистина.

Юнкяр подсещаше за някакво пощеливо провинциално старче, което се мота с разкопчан копчалък и фъфли на минаващите в близост момиченца: „ Миче, Миче, виж това… “

Целувката през днешния ден има изключително място в ритуала на притворството.
Ами, нали и британката Тереза Мей подтичваше въодушевено към очакващия я ББ, с цел да получи целувката си – и то на „ Моста на влюбените “ край НДК.
За Меркел да не приказваме, въпреки всичко тя е претърпяла ерата на Хонекер, който се целуваше изключително сладострастно уста в уста.

Като стана дума за Тереза Мей, се сетих за една история с Маргарет Тачър. Веднъж видях Желязната лейди на една фотография от банкет в българското посолство в Лондон, където ориста я беше срещнала с тамошният готвач. Тачър гледаше слисано от фотографията, като че ли парализирана от нашия човек, който я беше заклещил по роднински през рамото… Дали Алек Попов е знаел тази история, когато написа очарователно-саркастичната си книга „ Мисия в Лондон “. И да не е знаел, тя като че ли е основана от неговото въображение.

Защо, въпреки всичко, се прегръщат?
Един от вероятните отговори е - с цел да успокояват и даже въодушевяват наивниците от „ простолюдието “, те да си кажат, че нещата отиват на оправяне, щом тия се лигавят по подобен метод. Вятър.
С прегръдките си, целувачите залъгват елементарните хорица, че ще пристигна време и тях да ги прегърне някой, най-накрая. Още по-силен вятър.

Няма кой да ви прегърне, по тази причина е време да се самопрегърнете.
Тия дни ни споходи нова простотия - умря тригодишно детенце, разпънато сред няколко лечебни заведения. Най-примитивният подтик е да обвиним лекарите – по този начин единствено ще създадем кефа на прегръщащите се.
Защото таман лекарите са първата жертва на безкрайните недомислия в опазването на здравето ни от 30 години насам. Него не можем да оправим, а сме тръгнали да преглъщаме целувките на Юнкяровци. А може би таман от такива като него, от тяхната слуз/слюнка сме се развалили дефинитивно.

От друга страна, до на никое място няма да я докараме, в случай че не приемем драмата с детенцето и като своя. Това значи „ Гражданско общество “ - да приемаш несгодите на другите и като свои.

Но на първо време би трябвало да се осъзнае, че страната няма да ви прегърне, нито да ви заобича – в това отношение тя е по-гнуслива даже от хипохондрика Тръмп.
Напротив, тя ще ви намрази още повече, от дълго време е ясно, че тя се отегчава от „ простолюдието “, то й досажда с претенциите си, пречи на безметежното целувачество, скапва усета на слюнката.

Обичам да изтъквам един елементарен сърбин, който преди много години бе споделил: „ Време е българите да се съдебна експертиза обичате малко повече “.
Затова обаче все не остава време - от обичането на този, сетне на оня, още по-сетне на по-следващия.
То не е никаква любов, несъмнено, а преструванковщина, на която нашите хора са царе и никой политик не е прокопсал, в случай че им е повярвал.
Но те си практикуват съзнателно този фалш.

Обаче единствено им кажи да се прегърнат един различен - и ще те погледнат по този начин, като че ли още не си втасал. Ще чакаш на вятъра, като Стефан Стамболов, по време на Старозагорското въстание, да дойдат бунтовниците.

Но и самопрегръщането, което външно наподобява по-лесно, също се оказва невероятно.
Хората нямат доверие към този момент даже на самите себе си.
Ако не ви се има вяра, покажете ми даже най-крехкия знак за противоположното.
Те са наясно, че и това е невероятно - живей и ти с 200-300 лв. месечно и незабавно ще се убедиш.

Някакви наивници ме укоряват в обезверение.
Не ги знам, що са птици са, обаче те явно даже не си показват каква непоносима тъга е скотската беднотия - жестока, озъбена, унизителна.
Изобщо не проумяват, какво се случва в съзнанието на един нещастник, по какъв начин го смазва един и същи въпрос: „ За какво съм отговорен, че животът ме наказа по този начин “ – и по този начин, до момента в който намрази и себе си.

Как се живее с такава ненавист – бодрите оптимисти да ви обяснят.
Ще ви кажа друго: Прехода съумя да клошар-изира милиони хора, никак не се опитвайте да парфюмирате този срамен факт.
То и няма фиктивен подобен парфюм, даже едновремешните съветски „ духи “ няма да свършат работата, въпреки че елементарните руснаци ги пиеха на драго сърце.

И по какъв начин да се самопрегърнеш, когато непрестанно ти внушават какъв непрокопсаник си.
Пред всеки празник Властта все се хвали, че 400-500 хиляди души отпрашват от тукашния парадайс в Гърция – въпреки че въобще не би трябвало да приказва за тези краткотрайни бягства.
И какво излезе най-после - крадци чествали тези къси ваканции, тъй като си пускали подправени болнични листа, най-малко за първия ден сигурно. Хайде да не им го плащаме. Уж са си надделели масрафа, сякаш са нашата горделивост, пък те били фалшификатори.

Кое е вярното в тази ситуация - не е ясно, обаче най-лесно е да се наскърбява Народа. Прави го по-често, прави го по всеки мотив – и ще го научиш да се самопрезира.
И дефинитивно да не помни да се самопрегръща.
Между другото, у нас милиони хора станаха вентрилоквисти – приказват през празните си кореми – само че отново не ги чуват.

Има и друго, отвън глада - в „ Непокорни “ Цветан Тодоров цитираше един създател, който споделя: „ Не съществува народ, който да е предпазен от морална злополука “. Да не забравяме това предизвестие.

От камбанарията на Големите обятия всичко наподобява напряко розово, оптимистите да вадят сметалата: за 30 години 2 милиона души се изнизаха благоразумно навън; други 2 милиона няма смисъл въобще да ги броим, те са невидими хора, за тях да се грижи Господ.
Остават още два до три милиона: множеството от тях са родени след 89-а, забий им по едно наргиле в мозъците и готово.

Техният лозунг е „ Светът стартира от през днешния ден. Всеки е самичък за себе си “.
А таман в Гърция, където единаците отиват да си оставят паричките, един популярен стихотворец беше споделил: „ Човек е самичък върху сърцето на Земята/ и незабелязано пада вечерта… “
Сам върху сърцето на Земята! – няма по-трагичен стон от този.

Но ние обитаваме едно постоянно „ утро “ – мислено, несъмнено - българското утро все не свършва.

***

УТОЧНЕНИЕ

Уважаеми другари, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и прочие, които употребяват името ми или мои снимки, нямат нищо общо с мен.

***

 



атастрофа “. Да не забравяме това предизвестие

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
НАПИШИ КОМЕНТАР