[Енергоремонт Гълъбово] Визитка Инж. Евгени Станчев е прокурист на Енергоремонт

...
[Енергоремонт Гълъбово] Визитка Инж. Евгени Станчев е прокурист на Енергоремонт
Коментари Харесай

За 50 години "Енергоремонт – Гълъбово" зае лидерски позиции на българския и европейския пазар

[Енергоремонт Гълъбово] Визитка

Инж. Евгени Станчев е пълномощник на " Енергоремонт – Гълъбово " АД от края на 2017 година Завършва с отличие " Финансови пазари и капиталово банкиране " в Икономическия университет – Виена, Австрия, а по-късно се дипломира като машинен инженер в Техническия университет – Габрово. Работил е в региона на управническото консултиране в Европа и Русия. От 2012 година до 2017 година е бил изпълнителен шеф на " Подемкран " в Габрово.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Господин Станчев, тази година " Енергоремонт – Гълъбово " отбелязва 50-годишен празник. Какви са упованията ви за резултатите в края на юбилейната година?

- Ние работим сполучливо както в индустриалната, по този начин и в ремонтно-монтажната си активност. Развиваме всичките си посоки - ремонт и поддръжка на котелно съоръжение, ремонт и поддръжка на турбинното съоръжение, на електрическото съоръжение, пещостроителни и изолационни действия. Ремонтно-монтажната ни активност се развива напълно на територията на България, като 85% от нея е ориентирана към потребностите на комплекса " Марица-изток ". Поддържаме и други, по-малки централи в България.

Тази година имаме оптимално натоварване и чакаме отлични резултати. През 2018 година отбелязахме 40% растеж на приходите си, такива са упованията ни за растеж и в края на тази година. Добрите ни резултати в огромна степен се дължат на огромните размери за ремонт, които осъществят както двете така наречен американски централи, по този начин и държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". В държавната централа изпълняваме огромни планове, свързани с цялостна замяна на пещите, нагревните повърхности и горивните уредби на котлите в новата част на централата. Всички централи в комплекса " Марица-изток " влагат съществени средства, а това ще им помогне да отговорят на провокациите на времето.

В " Енергоремонт – Гълъбово " работят 1000 души с отлична подготовка. Успяваме сами да изградим своите експерти и инвестирахме значително средства в образованието им. Изградили сме съвременен Център за професионално образование, в който се приготвят фрагменти за потребностите както на " Енергоремонт – Гълъбово ", по този начин и на други предприятия на територията на енергийния комплекс.

[Енергоремонт Гълъбово]
Преди година открихте нов индустриален завод. Оправдаха ли се упованията ви от тази инвестиция?

- Новият завод за произвеждане на мембранни панели е изцяло претрупан. Благодарение на новите индустриални мощности увеличихме тройно потенциала си за произвеждане на този тип съоръжение под налягане. В този завод произвеждаме мембранни панели за пещни камери както за въглищните централи, по този начин и за заводите за изгаряне на боклуци, които се построяват главно в Западна и Централна Европа. Във връзка с тазгодишната ремонтна стратегия на централите произвеждаме пещни камери за Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал ", както и за Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", където плановете са ориентирани към понижаване на азотните окиси. Работата ни в Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е обвързвана както с замяна на горивните уредби, по този начин и с замяна на цялостното котелно съоръжение.

В момента произвеждаме съоръжение и за огромни планове във Финландия и Германия, свързани с изгаряне на боклуци. В Европа има сред 35 и 45 дейни плана за създаване на такива съоръжения. Западноевропейските ни сътрудници, които са на процедура компаниите, които проектират и построяват съоръжения за произвеждане на електрическа и топлоенергия посредством изгаряне на боклуци, са Steinmüller Babcock Enviroment, Hitachi Zosen Inova, General Electric и Siemens. Това са компании, които изискват качество доста над средноевропейското и получават това качество от " Енергоремонт - Гълъбово ". Допълнителният потенциал ни дава опция да бъдем доста бързи в производството на изделията. Знаете, че периодите за създаване на една топлоцентрала или на цех за изгаряне на боклуци стават все по-кратки. В Европа работят едвам 3 предприятия със сходна на нашата активност – произвеждане на съоръжение под налягане за Топлоелектрическа централа.

Кои са най-важните моменти от основаването на предприятието до през днешния ден?

- През 1969 година публично е подписан декрет на Комитета за стопанска съгласуваност за отделяне на " Енергоремонт ", град Гълъбово, като независимо държавно дружество с съществена задача поддръжка и ремонт на електроцентралите на територията на комплекса " Марица-изток ". През 2000 година предприятието става част от групата предприятия към " Металик " АД със притежател инж. Дечко Колев. Тогава " Енергоремонт - Гълъбово " насочва фокуса си към производството на нагревни повърхности и съоръжение под налягане за енергетиката. Новият притежател съумява да развие сполучливо производството на енергетично съоръжение. Днес предприятието е измежду желаните сътрудници у нас и в чужбина и съумя да извоюва лидерски позиции на българския и европейския пазар.

[Енергоремонт Гълъбово]
Кои ще бъдат отправните точки в развиването на " Енергоремонт – Гълъбово " през идващите години?

- Ще продължаваме да се развиваме и да вървим напред и в двете си съществени посоки. В името на положителното на нашите чиновници и на акционерите в сдружението ние мислим по какъв начин да развием активността на " Енергоремонт - Гълъбово " по този начин, че да разчитаме на предсказуемо бъдеще. И имам вяра, че това ще се случи, тъй като 2018 и 2019 година бяха върхови както по повод размера на работа по модернизиране и поправяне на централите, по този начин и по повод добива на въглища и производството на електрическа енергия от тях. Очаква се такива да бъдат и идващите години. Независимо от това, че към този момент не всички предприятия на територията на комплекса " Марица-изток " са държавна благосъстоятелност, те не престават да работят като обвързвана конструкция и няма по какъв начин да бъде другояче, тъй като нито мините могат да съществуват без нито една от централите – били те частни или държавни, нито пък назад. По същия метод и централите не могат да съществуват без " Енергоремонт ", макар че след 1989 година стартира " роене " на голям брой дребни компании, които правят някои сходни действия с тези в огромното дружество. Много от тях към този момент не съществуват, други са се наложили на пазара, само че при всички положения поддръжката на една огромна топлоелектрическа централа изисква партньорството на огромно дружество като " Енергоремонт - Гълъбово " поради огромния си потенциал, експертиза и запас, с които разполага.

Днес периодите за прекъсване и ремонт на централите стават все по-кратки. За да може да се извърши качествено и в период една релативно огромна по размер работа, ремонтното дружество би трябвало да има доста огромен запас, модерна организация и експерти. Ще продължим да развиваме индустриалното си направление, разширявайки хоризонта на пазарите във всички направления на света.

Какво ще е бъдещето на енергетиката в Старозагорския район и респективно на " Енергоремонт – Гълъбово "?

- Енергетиката ще я има, тъй като комплексът " Марица-изток " е нужен на страната. Абсолютният размер на произвеждане на електрическа енергия от въглища в международен мащаб се усилва. В Европейски Съюз страни като Германия, Дания, Полша и Чехия имат освен по-голям условен дял на силата от въглища от всички останали, само че, несъмнено, имайки поради размера на техните стопански системи, и като безспорна стойност. Промяната за въглищните централи оттук насетне би трябвало да е в посока успеваемост. За да се влагат обаче средства, тези централи би трябвало да получат сигурност за работата си отсега нататък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР