Енергийният министър Теменужка Петкова е готова да понесе отговорност заради

...
Енергийният министър Теменужка Петкова е готова да понесе отговорност заради
Коментари Харесай

Петкова готова отново да подава оставка

Енергийният министър Теменужка Петкова е подготвена да понесе отговорност поради санкцията против БЕХ . Това разгласи тя на брифинг в Министерство на енергетиката.

" Ако някой счита, че има такава политическа отговорност, която би трябвало да понеса, съм подготвена ", сподели тя в отговор на журналистически въпрос. Припомняме, Теменужка Петкова към този момент един път подава оставка като министър в третото държавно управление на Бойко Борисов - откакто стана ясно, че се познава с претендент купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова.

Очакваме формалното решение на Европейска комисия и тогава ще се реши дали ще апелираме . Петкова сподели още, че ще създадем всичко допустимо, с цел да бъдем правилни във връзка с наложената санкция. Решенията ни след наложената санкция от Европейска комисия в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат ориентирани в отбрана на националните ни ползи , сподели още министърът на енергетиката.

Иначе до три месеца би трябвало да си платим наложената глоба , стана ясно още от думите й. Самото дело се водело от дълги години. Смятахме, че са налице всички учредения за това да можем да реализираме съглашение с Европейска комисия, акцентира Теменужка Петкова. Не се е постигнало съглашение с Комисията обаче. За да има такова, Брюксел желал " Булгартрансгаз " да бъде приватизиран и в него да влезе непознат оператор.
Това за България е алена линия, която не може да прекрачи , съгласно отрасловия министър. По думите ѝ това е инфраструктура, обвързвана с националната сигурност и стратегическа за страната. " Ние взаимни отстъпки с нашата национална сигурност не можем да вършим ", отсече тя.

Стремим се да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа, увери още министърът.

Тя бе сбита в коментар за Сашо Дончев. Ако се усеща повреден, може да предприеме съответните дейности, сподели Петкова. Министерството обаче щяло да предприеме дейности за отбрана на националния интерес.

Имаме опцията да правим нужните заплащания по санкцията на Европейска комисия в период, успокои изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов.

БЕХ се подготвял за подобен процес . Наложената глоба е по-малка от тази, която от БЕХ са разчели чисто финансово като бюджет.

На брифинга стана ясно още, че БЕХ е изгубил 140 милиона лв. в КТБ.

Няма да има негативи за потребителите от това решение на Европейска комисия, увери обаче Иванов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР