Енергийните компании нямаха място на световната среща на върха на

...
Коментари Харесай

Петролните компании правят огромен залог на природния газ

Енергийните компании нямаха място на международната среща на върха на климата, свикана от американския президент Джо Байдън на 22 и 23 април, на която той предложения 40 международни водачи, с цел да обсъдят по какъв начин да забързат смяната и отдалечаването от мръсна сила. Въгледобивните компании ще се мръщят на опитите да бъде лимитирано търсенето в Азия, а тези за рандеман на нефт ще подскачат от поддръжката за електрическите автомобили. Това се следи деликатно от фирмите, които имат огромни очаквания за природния газ. С набирането на скорост на енергийния преход бъдещето на нито едно гориво не е по-мрачно от това на въглерода.

Защитниците виждат газа като " мостово гориво " към по-чист свят. Сред тях са петте най-големи петролни компании - ExxonMobil, Chevron, Royal Dutch Shell, Total и BP. Те усилиха газа при тяхното комбинирано произвеждане на въглеводороди от 39% през 2007 година до 44% през 2019 година През същата година производителите утвърдиха рекорден потенциал за полутечен газ (LNG). Тези планове ще бъдат факт след няколко години. Shell, която през 2016 година заплати 53 милиарда $ за английската газова група BG, в този момент твърди, че производството й на нефт е достигнало своя връх през 2019 година, само че ще разшири газовия бизнес с годишни вложения от към 4 милиарда $. Total чака производството й на недопечен нефт да се намали през идващото десетилетие, само че продажбите на газ да се усилят с 40-50%. Държавният колос Qatar Petroleum разгласи през февруари, че ще стартира най-големия план за рандеман на LNG в историята.
Ще бъде ли мост синьото гориво
И въпреки всичко дебатът дали синьото гориво ще бъде мост или задънена улица става все по-оспорван. Байдън и сътрудниците му наподобяват съществени по отношение на постигането на нулеви чисти излъчвания до 2050 година Това ще изисква ускорение на поетапното унищожаване на всички изкопаеми горива, в това число на газа, в случай че не бъдат съчетани с технология, която да улавя и съхранява излъчванията от него. Евтината вятърна и слънчева сила към този момент частично заплашва електричеството, работещо на газ, в Съединени американски щати и Европа. Въпреки че търсенето наподобява нестабилно, на ниска цена газ от компании като катарската ще прибавят нови количества към световните ресурси. Залозите на някои страни ще се провалят.

От позиция на търсенето синьото гориво ненапълно е подобаващ залог. Електроцентрала, работеща на газ, освобождава два пъти по-малко излъчвания от централа на въглища за единица сила. Горивото също се възползва от разнообразни източници на търсене. В допълнение към производството на сила то се употребява за основаването на тор и за отопление на здания и предприятия. За разлика от излъчванията на колите парниковите газове от предприятията на доктрина могат да бъдат улавяни и съхранявани подземен.
Вече две трети от международното население живее тук-там, където силата от нови вятърни и слънчеви паркове е по-евтина от създаваната от нови газови централи. Капитал - брой 19
Въпреки това вложенията на фирмите не всеки път протичат по проект. Надпреварата за рандеман на газ сред 2008 и 2014 година беше част от по-големия удар върху енергийните колоси по-късно, защото по-високите цени на силата доведоха до вложения, при които се обръщаше малко внимание на разноските, изяснява Мишел каузи Виня от капиталовата банка Goldman Sachs.

През 2019 година Chevron разгласи, че ще отпише към 11 милиарда $ най-вече поради незадоволително ефикасни активи от шистов газ в Апалачия. На природния газ се дължи по-голямата част от обезценките за 15-22 милиарда $, оповестени от Shell през предишния юни. През ноември ExxonMobil заяви, че ще отпише 17-20 милиарда $ от цената на газовото си портфолио - най-голямата амортизация на компанията, правена в миналото. Покупката й на компанията за рандеман на шистов газ XTO Energy за 41 милиарда $ през 2010 година може да се окаже най-лошата инвестиция от петролен колос през последните 20 години.
Големите въпросителни
Два огромни въпроса има за бъдещото търсене и е мъчно да им се даде отговор. Първият е какъв брой бързо държавните управления ще лимитират въглеродните излъчвания. Добивът, втечняването и превозът на газ основават свои лични излъчвания с изключение на тези от изгарянето. Производството на газ освобождава метан. Природозащитната група Natural Resources Defence Council пресмята, че в случай че прибавим освобождението на метан към фракинга или тръбопроводите, американският експорт на LNG през идващото десетилетие може да " създаде " излъчвания, еквивалентни на годишните такива от към 45 млн. нови коли.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР