Енергийната криза в страните от Европейския съюз, които наложиха различни

...
Енергийната криза в страните от Европейския съюз, които наложиха различни
Коментари Харесай

Южният газов коридор - ключова алтернатива за кризата в Евро...

Енергийната рецесия в страните от Европейския съюз, които постановиха разнообразни наказания на Русия, се задълбочи в допълнение с извеждането от употреба на газопроводите „ Северен поток “ 1 и 2.

 АА
Търсят се други възможности за доставки на природен газ в ЕС
На фона на търсенето на други възможности за доставки на природен газ за европейските страни, Южният газов кулоар (ЮГК) излиза на напред във времето. 

Увеличаването на потенциала на ЮГК, който е издигнат за доставка на газови запаси от Каспийско море до европейските пазари, е измежду най-вероятните други възможности за европейските страни.
Капацитетът на газопровода ще бъде увеличен 
Трансанадолският газопровод за природен газ (TANAP), който транспортира азербайджански газ до Турция и оттова до Европа и който образува „ гръбнака “ на ЮГК, сега придвижва 16 милиарда кубически метра (bcm) газ годишно, 6 bcm до Турция и 10 bcm за Европа.

 

Очаква се потенциалът на TANAP да бъде повишен до 32 милиарда кубични метра.

 

Като се има поради, че Европа закупува почти 155 милиарда кубични метра природен газ от Русия годишно, увеличението на потенциала се чака да бъде нищожен сурогат. За да се усили размерът газ, който ще се транспортира в ЮГК, са нужни спомагателни запаси и страни източници.

 АА
Азербайджан има 1,3 трилиона м3 ресурси от естествен газ
Старши сътрудник на консултантската компания Метинкс, Джон Робъртс, показа пред Анадолската организация (AA).

„ Засега е ясно, че Азербайджан може да създаде в допълнение едвам 5 милиарда кубични метра до 2027 година

Страната има 1,3 трилиона кубически метра потвърдени ресурси от природен газ. Необходими са още вложения в тръбопроводи и разширение на потенциала, с цел да се усили газа от Азербайджан.

 АА
Изобилие от запаси в Туркменистан
Робъртс съобщи, че има още две благоприятни условия за доставка на природен газ. „ Първата и най-очевидна е Туркменистан. Поради изобилието от запаси на природен газ и близостта му до Азербайджан, газът от Туркменистан може да бъде обвързван към системата доста бързо. “

Втора опция е Ирак, една от най-големите страни производителки на нефт в ОПЕК. „ Регионът на Северен Ирак може да стартира да изнася, 5 милиарда кубични метра газ, към Турция до 2 или 3 години “, заключи той.

 АА
В Ирак огромни количества природен газ се изгаря
В Ирак в този момент огромни количества природен газ, който идва с петрола, се изгарят, тъй като не може да се продаде. Според отчета на Световната банка, Ирак е изгорил 18 милиарда кубични метра газ единствено предходната година. Тази сума почти подхожда на плануваното нарастване на потенциала на ЮГК.
Турция е натурален хъб 
Поради географското си местонахождение Турция е натурален хъб за природен газ и има основно значение за плана ЮГК.

 АА

Турция има годишно ползване на природен газ от към 60 милиарда кубични метра.

Страната е заинтригувана да подсигурява сигурността на енергийните доставки. В момента Турция разполага със мощна инфраструктура с общо седем интернационалните газопровода, пресичащи страната, четири уреди за полутечен природен газ, две от които са плаващи уреди за предпазване и газификация (FSRU) и две подземни уреди за предпазване на природен газ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР