Енергични мерки за прекратяване на договорите с Американските централи. За

...
Енергични мерки за прекратяване на договорите с Американските централи. За
Коментари Харесай

Работодателите договарят енергични стъпки срещу договорите с Американските централи

Енергични ограничения за преустановяване на договорите с Американските централи. За това се договориха по време на трета среща по проблемите на енергетиката, която се организира преди обяд при министър-председателя Бойко Борисов, оповестиха от БСК.

Причината за това решение е, че има непозволена държавна помощ. В хода на диалога бе установено, че е са налице всички предпоставки това да се случи в границите на няколко седмици.

В срещата участваха ръководителят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите - Владислав Горанов, и на енергетиката - Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации - Васил Велев (председател на АИКБ), Димитър Бранков (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните специалисти Константин Стаменов и Румен Радев.

На срещата е разисквано и оптималното ръководство на така наречен леден запас. Потвърдено бе опазване на средногодишната стойност на студения запас от 500 МВт. От страна на ръководещите беше стихотворец ангажимент в подготвяния сега пакет от законови промени в областта на енергетиката да се прибавят и такива, които да не разрешат блокиране на либерализацията на пазара, появяването на нов вид производители на сила с " преференциални цени " " и присъединяване им в контролирания пазар с такива " преференциални цени " ", което би било непозволена държавна помощ.

Участниците в съвещанието при премиера подчертаха нуждата от ускорение на правенето и приемането на национална енергийна тактика до 2030 година, учредена на реалистична макроикономическа рамка за догонващ стопански напредък.

Днешният диалог беше фокусиран върху две съществени тематики - бъдещето на така наречен Американски централи и заплахата от нова спекулация в енергетиката по линията на поддържане на така наречен леден запас и включването в микса на нови централи с " преференциални цени ". Освен това, беше разискван напредъкът по договореностите от предходните две срещи, извършени на 6 и на 21 февруари т.г., обобщиха участниците в срещата.

Припомняме, още преди 3 години се обмисляше за сключване на нови контракти с така наречен Американски централи - (ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово и Топлоелектрическа централа КонтурГлобал Марица Изток 3). Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова, (която бе на този пост и по време на втория кабинет " Борисов " - б.р.) потвърди неприятното финансово положение на Националната електрическа компания (НЕК), като уточни, че дефицитът й е към 3,3 милиарда лв., а загубите единствено за миналата 2014-та година са към 590 млн. лв..

Три години по-късно - на 9 февруари 2018 година стана ясно, че страната ни би трябвало да заплати 3 милиарда лв. наказателна клауза на американските централи при повреждане на договорите с тях. Информацията даде енергийният министър Теменужка Петкова пред депутатите от отрасловата комисия.

За нас е доста значимо да защитим нашия народен интерес, акцентира енергийният министър.

Припомняме, енергийният министър Теменужка Петкова опроверга информацията, че се водят договаряния за преустановяване на договорите с американските централи. Тя опроверга и информацията, че е налице мнение Европейска комисия за преустановяване на договорите с двете американски централи ".

Ежегодно страната подкрепя американските централи с 333 милиарда лв..

Припомняме, на срещата в Министерския съвет на 6 февруари 2018 година сред работодателите и представители на държавното управление депутатът от ГЕРБ Делян Добрев разгласи, че се форсира преустановяване на договорите с американските ТЕЦ-ове. Това мнение тогава бе опровергано от министър Петкова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР