ЕМУ от търговищкото село Разбойна. Сигурно никога не сте чували

ЕМУ от търговищкото село Разбойна. Сигурно никога не сте чували ...

Разкритие на Капитал: Държавна компания отпуска един милиард за Таню от Разбойна

ЕМУ от търговищкото село Разбойна. Сигурно никога не сте чували за тази компания. През последните три години тя се оказва една от любимите на ГЕРБ (и ДПС) - държавата вече е насочила към нея и свързани дружества над 400 млн. лв., събрани през сметките за ток на всички българи, като сумата расте всеки месец с нови и нови договори.
Сега, въпреки служебното правителство и предстоящите избори, с, с който България трябва да излезе от корона кризата и да се модернизира. Или накратко: ЕМУ и нейният собственик Таню Танев са в центъра на схема с близо 1 милиард лева публични средства, .
Това е само върхът на една заплетена и много интересна история, в която има всичко - конфликт на интереси, съмнения за корупция, нарушени закони и политически чадър, разказва медията.
Плащанията към фирмата на Танев стават през "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) - една от най-богатите държавни компании, която управлява цялата електроенергийна система на страната.
Това се случва на много по-високи цени - за едни и същи дейности например оскъпяването е с над 47% спрямо офертите на други фирми.

Прокуратурата прави проверка на в. Капитал? Прокуратурата прави проверка на в. "Капитал"?
Прокуратурата прави проверка на вестник „Капитал”, който е издание на „Икономедиа” и на Иво Прокопиев. Това твъ...
Схемата е на ръба на закона и далеч отвъд моралните разбирания за добро управление. Всичко това се е случвало под погледа на бившия енергиен министър Теменужка Петкова, която на парламентарните избори бе водач на листата на ГЕРБ също в Търговище, посочват още от Капитал.
Повечето договори са подписани без конкурси и реална конкуренция, което допълнително поражда съмнения за сериозно завишени цени.
Съмнителните отношения между ЕМУ от Разбойна и държавната ЕСО бяха описани в няколко сигнала до парламентарната комисия по ревизия на кабинета "Борисов 3", като прокуратурата вече обяви, че ще започне проверка за "сериозни закононарушения" при разходването на публични средства, включително и европейски, при провеждането на обществени поръчки от Електроенергийния системен оператор. В края на април пък бившият депутат от "Има такъв народ" Георги Георгиев представи част от данните в телевизията на Слави Трифонов "Седем осми".
Пълната история .

Източник: actualno.com