Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската ...

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската

50 години от първия световен рекорд в българската атлетика

Емоционално празненство означи 50-годишнината на първия международен връх в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 година Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела международния връх в Царицата на спортовете.
Прочетете още
Историческото достижение е записано на шампионата в Загреб с коремно претъркалящ жанр и то единствено 20 дни след олимпийските игри в Мюнхен, където българката остава със сребро при съмнителни от съдийска позиция условия.

На тържеството в Музея на спорта през днешния ден участваха редица олимпийски, международни и европейски шампиони и медалисти, други именити състезатели и треньори, деятели на спорта, публицисти и общественици. В прочувственото си изявление Благоева напомни станалото през есента на 1972 година в Мюнхен и Загреб, благодари на всички, които са били с нея и са й помагали през годините, след което бе отличена от Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет, Европейската и Българската федерации по лека атлетика, Националната спортна академия " Васил Левски “, Федерацията по аеробика, управата на град Монтана, където е родният й край и други.

Йорданка Благоева подари на Музея на спорта плакета-сертификат, с който Международната атлетическа централа удостоверява през 1972 година международния връх от 194 см.

Много вълнуващата бе и срещата на Благоева с друга именита атлетка от това време. Диана Йоргова, също останала със сребро при подозрително съдийство на олимпиадата в Мюнхен, персонално поздрави своята дългогодишна съотборничка и другарка, като й пожела здраве и шанс, преди да й връчи китка здравец.

По случай юбилея на върха министърът на спорта Весела Лечева награди Йорданка Благоева с плакет. 

Източник: trafficnews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg