Емоционална родова среща събра власите-рудари от Варна, страната и чужбина

...
Емоционална родова среща събра власите-рудари от Варна, страната и чужбина
Коментари Харесай

Емоционална среща на влашкия етнос се проведе край Варна

Емоционална родова среща събра власите-рудари от Варна, страната и чужбина към Побити камъни край Варна в почивните дни, съобщи кореспондент на Varna24.bg

Срещата бе проведена от Инициативен комитет от Девня и съдружие " Обединени български власи ".

На събора бяха показани обичай, просвета и занаят на влашкия етнос - в предишното и в този момент. Самодейни певчески и танцови сформира от Варна, района и страната показаха достоверен и актуален влашки фолклор.

На предоставената спонтанна сцена се изявиха музиканти, артисти и танцьори. На срещата беше показана и галерия от носии, плетива и везба " от раклата на баба ", бяха демонстрирани и занаятчийски умения.

Целта на събора бе да даде среща на власите - рудари от страна и тези зад граница, с цел да се опознаят, да обсъдят проблемите на етноса и дружно да потърсят пътища за разрешаването им.

Организаторите на срещата споделиха, че архаичният влашки език, е първият акцент на румънския език. Те акцентираха, че власите имат разнообразни наименования в другите краища на страната, съгласно техния занаят. Именно майсторите на копанки и лъжици са станали нарицателни и са дали наименованието копанари, работещите в мините са наричани рудари, а измежду предците на власите са тези, които са опитомявали мечки и маймуни, с които са си вадили препитанието по панаири и събори, други пък са били ковачи и дърводелци. 

По време на събора категорично бе очебийно, че власите се разграничават от ромите, че са трудолюбив народ, който уважава и изповядва християнството, а децата са насърчавани да учат и се осъществят в влиятелни специалности. 

По време на събитието бе отслужена тържествена св. литургия и раздаден курбан за здраве. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР