Емисиите въглероден диоксид, генерирани от въздушния транспорт, са намалели с

...
Емисиите въглероден диоксид, генерирани от въздушния транспорт, са намалели с
Коментари Харесай

Вредните емисии от въздушния транспорт в Европа са се понижили с 57%

Емисиите въглероден диоксид, генерирани от въздушния превоз, са намалели с над 57% през 2020 година в Европа в резултат на срутва на въздушния трафик на континента, заяви Европейската организация за сигурност на въздухоплаването Евроконтрол (Eurocontrol), представена от Франс прес.

Между януари и ноември излъчванията са намалели с 56,7%, защото в този интервал въздушният трафик се е свил с 54%, заяви европейският орган за надзор на въздушния трафик. Авиационният превоз се е намалил с 55% за цялата година с 5 млн. заминаващи и идващи полети по отношение на 11,1 млн. през 2019 година. В извадката влизат всички полети, при които най-малко една от двете дестинации е в границите на Европа.

Всички европейски страни са записали спад, само че той е бил най-отчетлив в страни като Хърватия (-73%), Чехия (-70,6%) за сметка по-слабото намаляване в Нидерландия (-41,7%) и Белгия (-30,6%). За България данните сочат 52% спад на годишна база. 

Емисиите, издадени от въздушния трафик, са намалели с 52% в Германия, 56% във Франция, 59% във Англия и 64% в Италия.

Рязкото намаляване на нездравословните излъчвания се дължи и на срутва в трафика на дълги дистанции, който е още по-засегнат, в сравнение с вътрешните полети и пътуванията в границите на континента. Като цяло колкото е по-дълъг един полет, толкоз повече способства за излъчванията от въглероден диоксид, по данни на Евроконтрол за 2019 година.

Тази година полетите на повече от 1500 километра в Европа са били 30% от всички излитащи и 75% от излъчванията въглероден диоксид, до момента в който тези на по-малко от 500 километра са били 24% от въздушния трафик и под 4% от излъчванията.

Авикомпаниите, които стопираха от хвърчене по-голямата част от самолетите във флотилията си, са предпочели да употребяват по-нови модели самолети с по-малък разход на гориво, които са по-рентабилни и емитират по-малко излъчвания въглероден диоксид.

Към края на 2020 година 4118 самолета на разнообразни европейски компании или 51 % от флотилията са били спрени от хвърчене, по данни на Евроконтрол.

Авиацията е виновна за от 2 до 3% от международните излъчвания въглероден диоскид, демонстрират данни на Международната организация за гражданска авиация (ICAO).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР