Емир Кустурица има намерение да заснеме филмова трилогия по произведения

...
Емир Кустурица има намерение да заснеме филмова трилогия по произведения
Коментари Харесай

Емир Кустурица ще снима филмова трилогия по Гогол

Емир Кустурица има желание да снима кино трилогия по творби на класика Николай В. Гогол. Двукратният притежател на „ Златна палма “ от Кан показа проектите си пред в. „ Известия “ след приключването на XVI Международен фестивал на музиката и киното в Кюстендорф (или Дървенград), еко-селището, което Кустурица построи наоколо до границата с Босна и Херцеговина. „ Обмислям три кино лентата по Гогол. Неговите творби са най-мощният израз на реалистичната литература. Необходимо е да се снимат три кино лентата, с цел да оставят те по-силно усещане, в сравнение с това е кадърен един-единствен филм “, споделя режисьорът.

Произведенията от наследството на класика, които го интересуват, са „ Повест за това по какъв начин Иван Иванович се скара с Иван Никифорович “, „ Каретата “ и „ Сорочинският панаир “ - сами по себе си фантастични етюди за характерите и съвестта на хората, живели в Малорусия (историческа област, обхващаща североизточната част на днешна Украйна и прилежащи елементи от днешна Русия – б.р.). За адаптация на най-известния и екранизиран роман на Гогол „ Мъртви души “ Кустурица признава, че към този момент не е мислил. „ Ще се дефинира по кое произведение ще стартира да фотографирам – и това ще бъде отличен филм, тъй като е невероятно да се направи неприятен филм по Гогол “, разяснява режисьорът.

В по-раншно изявление Кустурица отбелязва, че не може да си показа европейската просвета и нейната еволюция без съветското въздействие. Той назовава Гогол основател на черния комизъм в славянския свят. Два дни преди началото на нашествието в Украйна Кустурица обясняваше още веднъж пред „ Известия “, че обича Русия и би желал сръбски паспорт, както и поддържаше отделянето на ДНР и ЛНР от Украйна. По-късно името му бе свързвано с Театъра на съветската войска. Заради тези му обвързаности през март 2022 година в Барселона бе анулиран концерт на групата му No Smoking Orchestra.
В деня преди нашествието в Украйна режисьорът Емир Кустурица изрази вяра, че решението на Русия да признае независимостта на ДНР и ЛНР ще помогне за постигането на мир в района. Той сподели това в изявление за " Известия " и, несъмнено, обстоятелствата го опровергаха единствено часове по-късно. " С Донбас може да с
Емир Кустурица е роден на 24 ноември 1954 година в Сараево в семейство на бошняци, само че през 2005 година одобри православието и самичък се дефинира като сръбски режисьор. Завършил е факултета по кино и телевизия на Академията по изкуства FAMU в Прага. Сред най-известните му филми са „ Баща в командировка “, „ Циганско време “, „ Аризонска фантазия “, „ Ъндърграунд “, „ Черна котка, бял котарак “, „ Животът е знамение “, документалният „ Марадона “ и други Освен повторен лауреат на „ Златна палма “ от Кан, Кустурица е притежател и на оценките „ Златен лъв “ от Венеция, „ Сребърна мечка “ от Берлинале и още голям брой награди.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР