Емил Златев е инструктор по карате, фитнес, йога и диетология ...

Емил Златев е инструктор по карате, фитнес, йога и диетология

Емил Златев: Шиповете са опит на тялото да „подпре“ допълнително натоварен участък 


Емил Златев е инструктор по карате, фитнес, йога и диетология с над 35 години опит.Има приключено висше филологическо и висше спортно обучение. Бил е играч по плуване, тенис на корт и карате. Обучавал е полицейските елементи за бързо реагиране в градски условия СИГМА.

По настоящему преподава тренировки по йога, обща физическа подготовка (ОФП /фитнес) и карате в град Варна.

ВЪПРОС: „ Преди време ми откриха шипове на врата, а скоро започнах да подвигам кръвно. Дали има връзка едното с другото? Преди месец отново ме прегледаха, направих фотография и излезе хем шипове, хем начална форма на дискова херния. Лекарите споделиха никакво придвижване, единствено отмора и нагревки и цялостен живот по този начин. Възможно ли е нещо да се направи или в действителност единствено да почивам? “


ОТГОВОР:
Щом без да правиш нищо, си се докарал до шипове, показа си какво ще е отсам нататък, като го удариш напълно на отмора.

И то – цялостен живот.

Накрая ще заприличаш на динозавър – с шипове от врата до задника и когато падне Оня Метеорит (дето, съгласно американците бил изтрепал тия ошипени, големи гадини), в действителност ще те отърве от страданията.

Обаче, както има и различен прочит на античната история (неамерикански, без астероиди и прочие галактически нелепости), по този начин има и…

Да?

Ами – различен взор върху шиповете и живота отсега нататък.

ЕРЕТИЧНО: Преди време го бях написал – шиповете не са единствено обменно отклоняване (следствие), само че и опит на тялото да „ подпре “ в допълнение претрупан (откъм тегло и напрежение) сектор.

Нещо като да подпъхнем под крайници на масата прегънат вестник.

В този смисъл, в случай че придвижването и спортът (като метод на живот) не престават и храненето е съобразено с потребностите на тялото, шиповете не основават никакъв проблем.

Ще го повторя отново: Никакъв проблем.

ЗА СЕБЕ СИ: Преди време мой другар доктор, дружно с екип сътрудници, прегледа фотосите на гръбнака ми, които бях направил. Бяха доста (много, много) учудени, заради:
Снимките посочваха съществено ошипяване в поясната и гръдно-тилната област. Имам поради в действителност съществено.Разстоянието, обаче, сред прешлените на всички места (особено в лумбалната област) беше извънредно необятно т.е. като на кърмаче. Обикновено след 35-40 годишна възраст просветът (разстоянието) сред костните съставни елементи в ставите понижава – заради пресоване, обезводняване, изхабяване и пр.
Необичайно огромен луфт сред прешлените, макар тежестите, с които работя пет-шест пъти седмично.

Лекарите в действителност бяха изумени, само че за мен беше повече от разбираемо – всеки мой ден стартира с (поне) половин час гимнастика – съществено огъвкавяване, извъртане и разпъване. След това – комплекс силови извършения със лично тегло.

Същото се повтаря и вечер – на карате или след тренировката с тежести и щанги.

Всеки ден. Триста шейсет и пет дни в годината.
А годините… вървят.


ШИПОВЕТЕ се образуват (основно) заради две аргументи:
Заседяване. Така процесите в тялото се объркват, обмяната се нарушава и стартират калциеви отлагания – общо видяно. Наднорменото тегло и несъобразеното хранене са голям фактор за това.Спорт и спортни натоварвания. Тези шипове не са артикул на обмяната, а „ подпъхване на прегънат вестник “ т.е. опит на тялото да си помогне и да се дозастрахова.
Всички спортисти вършат съществени ошипявания, които не им основават проблеми. Интересното е, че даже гъвкавите гимнастички и балерини са задачите в шипове, а показват изумителна еластичност.

Проблемът при точка №2 е, че след заседяване (приключване на спортната кариера) обмяната се обърква и общият физиологичен профил се трансформира.

Казано другояче – даже и да сме (били) олимпийски шампиони, спрем ли дефинитивно (което е тъпотия), влизаме в графата „ папардаци на пейката “ и оттова – всички веселби на клиничната пътека.


ЛЮБОПИТНО: Преди време ми попадна изявление с Мая Плисецкая.

Тя разказваше същото – че от десетки години (почина на 89 и преподаваше до последно) гръбнакът и е в шипове, които не и основават безусловно никакъв проблем.

Но!!!

Мая Плисецкая спазваше стоманен хранителен и двигателен режим.
Изглеждаше прелестно.

И беше знак на това, по какъв начин можем да прекосяваме през живота, да сме витални, изправени и постоянно във форма.

И най-важното – да сме с мозъка си до последно.


НЯКОЛКО ДУМИ за гръбначните хернии:
В голямата си част, те са са разследване от:
Обездвижване, което води до неприятно кръвоснабдяване.Лошото кръвоснабдяване на мускулите и прилежащите тъкани основава неравновесни, неравномерни и ненормални гръбначни напрежения.Лошото кръвоснабдяване изсушава и обезводнява дисковете, които спихват като спукана топка.Следва понижаване на дистанцията сред прешлените, превъртане и прилепяне на изходящите нерви – най-много от излива на спукания диск.
Прости аргументи, закономерни следствия и следващо физическо и психическо срутване.

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ при мен са идвали десетки хора (и през днешния ден в това число при мен упражняват такива) с дискови хернии – от шията до опашката.

Общото предписание е: Започнат ли последователно, рационално и праволинейно да се занимават (имам извършения и система от извършения, ориентирани точно към това), да трансформират храненето и светогледа си, най-после се стабилизират.

Процесът е муден и постъпателен, само че резултатът си заслужава.

Обратното: Спрат ли придвижването, не трансформират ли храненето, тръгнат ли в посока болници/операции/обезболяващи/лежане, най-после стигат разнообразни степени на инвалидизация, сплескан живот и липса на благоприятни условия отсега нататък.

Това ли желаете?
Това ли желаете, по дяволите?


ПРОБЛЕМЪТ „ Шийна дискова херния “-1:
Извън изброените четири точки, при шийната дискова херния има още нещо – стойката.

Т.е. постановката, ситуацията на врата, когато не мислим за него.

Правилото е: Брадичката да се държи обратно, с цел да пада напрежението върху цялата повърхност на прешлена и диска, а не върху предните костни ръбове.

Но!

Това „ кралско “ състояние на главата и брадичката не може да се получи, да се поддържа неумишлено, в случай че:
– стоим непрекъснато наведени над компютъра.
– сме в непрекъснат физически застой.
– нямаме постоянни извършения за еластичност и мощ на шийно-тилно-раменните мускули, мускулите на гърба и техните антагонисти – гръдните мускули и коремните.
– нямаме постоянни силови и силово-огъвкавяващи извършения за цялото тяло.
– нямаме доста добра и непрекъснато поддържана обща мускулна и енергийно-физиологична кондиция.
– светогледът ни е стеснен, притиснат от събитията, което въздейства на походката, ситуацията на кръста, гърба, раменете и шията.

Забележка: Необходимите физически комплекси преподавам на заниманията по йога и ОФП (Обща Физическа Подготовка)

ПРОБЛЕМЪТ „ Шийна дискова херния “-2:
С придвижване на годините шийните прешлени имат способността да реалокират и стягат съдовете, които подхранват мозъка. Вследствие, той получава извънредно малко О2 и изпраща известия на сърцето да изпомпва кръв с по-висока периодичност.

Ако човек има нетренирано или едва сърце, мозъкът поема надзор върху кръвоносните съдове и капилярите. Получава се интензивно обособяване на урина. В случай, че капилярите са отслабени, мозъкът натоварва бъбреците, като им не разрешава да отстраняват непотребната вода от тялото. Всичко това предизвиква извънреден напън и напрежение в човешкото тяло.

Крайният резултат е, че кръвната комбинация се трансформира и количеството захар се усилва, тъй като мозъкът се нуждае от по-голямо количество енергия.

И когато запасите свършат…

… идва удар.

Сърдечен, мозъчен – съгласно генетиката, метода на живот и съгласно индивида.

Тези последици могат да бъдат избегнати, в случай че напрежението на шийните прешлени върху артериите се отстранява в точния момент – с постоянен спорт, добра мускулна кондиция, постоянно упражнявана еластичност, съобразено хранене и общ метод на живот.


ШИЙНАТА ОСТЕОХОНДРОЗА (освен съществуването на шипове) не е нищо друго, с изключение на микровъзпаления в коренчетата на гръбначните нерви и от там нататък – всички познати на медицината екстри.

Вътрешните възпаления (принципно погледнато) са симптом за сериозен проблем с:
– метода на хранене
– сериозен недостиг на сурови плодове и зеленчуци
– незадоволително питейна вода
– несъответен банкет (обикновено вповече) на мляко
– несъобразени хранителни комбинации
– общото високо равнище на физиологична киселинност
– незадоволително излизане и интензивно, спортно дишане на чист въздух
– липса на спорт и огъвкавяване

ПРАКТИЧНО:
Започвайте деня с огъвкавяване – шия, гръбнак, тазобедрени стави, плещи, колене. Самодейността е добра, само че работата с инструктор (който схваща, а те са малко) още по-добра.Вкарайте тялото в обща мускулна (утринна) кондиция: тичане на място, клекове, лицеви опори, коремни преси.Разтъркайте (след гимнастиката) мощно и дълготрайно тялото със студена вода, след това с груба хавлия.През деня: ходете пеш, качвайте етажите не с асансьор, раздвижвайте в тоалетната или на стола и изобщо – не се заседявайте.Надвечер: бърз леден душ и гимнастика, както сутринта.Вечерна подготовка – по направена стратегия.Хранене – тук без стратегия от експерт няма да минете.

В подтекста на днешния Празничен Ден: Мислете, като ядете. Това, което вкарвате през днешния ден, би трябвало да изкарате (най-най-най-късно) на следващия ден. Но… яйцата и козунака, ох, ох, не излизат сами никак, даже с вакуум да ги смучете.

Забележка: Въпроси, препоръки, запитвания, стратегии за спорт и хранене – на известия

ПОЛЮСНО:
Вярно е, че има Световна Конспирация и Организация на Тайни Високопоставени Извратени Лоши Хора… на които ще им забележим сметката, когато му пристигна времето.
Но тази проклетия няма нищо общо с решението да навиете будилника, да станете с изгрева и да скочите като крепко, цялостно с енергия и мощно диво животно.

В КРАЯ:
Открийте животното и му отвържете каишката.

emilzlatev.com

Източник: barometar.netКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg