Емил Димитров-Ревизоро беше приносител на едни от най-спорните законодателни промени

...
Емил Димитров-Ревизоро беше приносител на едни от най-спорните законодателни промени
Коментари Харесай

Поредното шоу на Ревизоро

Емил Димитров-Ревизоро беше предявител на едни от най-спорните законодателни промени в последните два Народното събрание

© Юлия Лазарова Още първите изявления на Емил Димитров след номинирането му за министър на околната среда и водите демонстрираха, че не би трябвало да разпореждаме огромни очаквания. Мотивацията му варираше от " нямаше кой различен ", през " с цел да може държавното управление да изкара целия мандат " до " дядо ми е от Перник ". Професионалната биография на познатия повече с прякора си Ревизоро народен представител от Вътрешна македонска революционна организация - от свадите като митнически началник, задържал се за малко, до вносител на някои от най-спорните и искрено лобистки законодателни промени в този парламент, също не поражда илюзии във връзка с тежките проблеми, които Димитров наследява от настанения в ареста и обвинен за умишлена занемареност Нено Димов.

Защо той

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако директната причина за промяната на Димов е водната рецесия в Перник, която занапред ще се задълбочава, екологичното министерство ще би трябвало да мине през поле с други подготвени да гръмнат мини - вноса на боклуци и тяхното депозиране и горене, мръсния въздух и забатачения ВиК бранш, наказателни процедури на Европейска комисия за нарушавания на европейските екологични закони. И точно в този подтекст Ревизоро е идеалният претендент на ръководещите - в последните два Народното събрание той показва, че без терзания може да въплъти всевъзможни противоречиви законодателни оферти, поемайки и ролята на бушон, с който и ГЕРБ, и патриотите (доколкото е от гражданската квота на Вътрешна македонска революционна организация, а не от партийната) могат да си измият ръцете, когато се стигне до търсене на отговорност. Точно това показва престоят на Нено Димов на министерския пост в Министерство на околната среда и водите, препоръчан от партията на вицепремиера Каракачанов, без да има нещо общо с нея. Смяната му с сходна фигура е и известна гаранция, че назначенията на Вътрешна македонска революционна организация в министерството няма да пострадат. Може да се чака и че Емил Димитров ще е по-успешен от Нено Димов в спешния PR, като евентуално още незабавно ще стартира да обикаля, съпроводен от телевизионни камери, язовири и площадки за боклуци.

От Ревизоро...

" Омръзна ми да се подиграват с моя и на сътрудниците ми труд, тъй като няма нито едно следствие от нарушаванията, които сме разкрили в едно или друго държавно институция. " Думите са на Емил Димитров, разгласен за финансов инспектор на 1997 година (заради върнати в държавния бюджет 283 милиарда деноминирани лева). Именно през втората половина на 90-те години, след рухването на държавното управление на Жан Виденов, придобива популярност, и то в положителна светлина - смелият финансов инспектор, който разкрива злоупотребите. Той прави проверки, свързани с ръководството на Българска социалистическа партия, и по този начин за малко печели доверието на Обединените демократични сили, както и прякора си Ревизоро. След конфликт с финансовия министър Муравей Радев от държавното управление на Иван Костов поради отчет за митниците Димитров напуща системата, с цел да влезе в политиката. Там заема антикорупционната ниша, в която десетина години по-късно щеше да се намести и Яне Янев.

Ревизоро става ръководител на Гражданското общество срещу корупцията и издава три книги (с редактор Мартин Карбовски) - " Ревизия ", " ReviZoro " и " Митници ". Попада под крилото на " Гергьовден " - своеобразното нахлуване на " Ку-ку " генерацията в политиката, пакетирано като опция на двупартийния модел. Лидер е Любен Дилов-син, считан за създател на прякора му. Ревизоро се вписва в техния модел, тъй като гради обществен облик на равноотдалечен и от Съюз на демократичните сили, и от Българска социалистическа партия. На изборите през 2001 година той води листа на обединението " Вътрешна македонска революционна организация - Гергьовден ", която обаче не съумява да влезе в Народното събрание.

...до Бутафоро

Кабинетът " Сакскобургготски ", към който има високи публични упования да донесе смяна, го харесва за шеф на митниците. Всъщност по-скоро Емил Димитров самичък се предлага за поста, тъй като през юли, месец след изборите, написа за в. " 24 часа " програмна публикация " Петте неща, които ще направя на митницата ", с която доразвива програмата на Национална движение „Симеон Втори". Димитров е назначен на поста през август 2001 година Още първите седмици обаче демонстрират, че упованията от някогашния финансов инспектор са били напразни.

Той бързо възприема стила на тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов и залага на показните интервенции. " Шефът на Агенция " Митници " се раздира сред четирите страни на света и шета из България като Хвърковатата чета на Бенковски. Където се появи - уволнява, назначава, залавя контрабанда, не залавя контрабанда... само че всява безпорядък ", написа месец след назначението му " Капитал ". В тази блъсканица резултатите са спорни - контрабандата пораства, митничарите, за които има подозрение за корупция, се заменят с такива, които са отстранени за корупция. Събраните мита и Данък добавена стойност за септември 2001 година са със 70 млн. лева по-малко от миналата година.

Ревизоро влиза в спор с финансовия министър Милен Велчев поради контракта с " Краун ейджънтс " и при започване на 2002 година на рождения си ден подава оставка. " Подарих си свободата ", споделя той пред публицисти. Както и настойчивост от премиера Сакскобургготски, който споделя: " Г-н Димитров мисля, че ще може да извършва някои и други функционалности и ще видя по кое време и по какъв начин. "

Хаотичните дейности по време на късия му престой в митниците основават среда, в която герои като Константин Димитров-Самоковеца, Иван Тодоров-Доктора, Николай Методиев-Пилето ускоряват позициите си и се стига до серия от кървави спорове.

Между Българска социалистическа партия и ГЕРБ

След митниците Емил Димитров изчезва от обществената сфера за няколко години. През 2005 година се появява в листата на Българска социалистическа партия в Плевен, където лидер е бъдещият вътрешен министър Румен Петков. Впоследствие двамата влизат в спор.

По същото време работи за компания, обвързвана с бъдещия ръководител на Съюз на демократичните сили Пламен Юруков. Според медийни изявления някогашният началник на митниците работи и в операта, а по-късно е основен секретар на регионалната администрация в Плевен. В телевизионните си участия през годините той е неприкрит критик на началниците на митниците след него - Асен Асенов и Ваньо Танов.

Отношението на Ревизоро към водача на ГЕРБ също не е еднопосочно. През 2009 година той споделя пред bTV, че се познава с Борисов " отпреди да бъде основен секретар " и точно на него дължи назначението си в митниците при държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи: " Ние даже имаме идентични врагове. Навремето хората, които играеха против мен, след това играеха против него, когато той оповести фотосите от едно яхтено празненство. Той е бил на най-възловото място, всички разработки, всички СРС-та са били подписвани от него, те са били на неговото бюро. Някои от тях дружно сме ги чели. "

След оставката на първия кабинет " Борисов " Ревизоро сменя позицията си и хвърля бомбата (във вестника на Делян Пеевски " Монитор " ): " В делегация на задгранична аудиенция с държавния аероплан дружно с Бойко Борисов се е возил и Румен Николов-Пашата. "

През 2016 година Емил Димитров е вписан като юрист в Адвокатската гилдия в Габрово - регистриран на пл. " Възраждане " №5, където се намира адвокатската фирма на ръководителя на адвокатската гилдия в града Евгени Попов. Пред " Капитал " той удостовери, че Емил Димитров е практикувал при него, само че отхвърли да дава отговор на повече въпроси. Евгени Попов е представител на Движение за права и свободи в районната изборна комисия в града.

Два мандата лобистки ремонти

След оставката на кабинета " Орешарски " през 2014 година Емил Димитров се озовава като представител на гражданската квота в листата на " Патриотичен фронт " (коалицията сред НФСБ на Валери Симеонов и ВМРО) във Варна. В Народното събрание влиза в две основни комисии - по правни въпроси и бюджет и финанси, както и във краткотрайните комисии за промени в конституцията и за инспекция на пазара на горива.

След оставката на втория кабинет на Борисов през 2016 година Ревизоро още веднъж е претендент на " Обединени патриоти " и отново става народен представител. В настоящия парламент също е член на правната комисия и управлява комисията за наблюдаване на приходните организации и битката със сивата стопанска система и контрабандата. Като народен представител развива интензивност със серия от лобистки промени най-вече в две сфери - данъчната политика и правосъдната власт.

В края на 2014 година Димитров беше един от представителите на скандалните промени в услуга на " Булгартабак " на Пеевски, " Лукойл " и " Винпром Пещера ", които отложиха стягането на контрола върху производството на акцизни артикули. Четири години по-късно беше главният мотор на измененията в закона за горивата, които предвиждаха задушаване на по-малките търговци, лимитираха конкуренцията и в последна сметка са от изгода за огромните играчи в сектора.

През 2016 година внесе законопроект, с който желае производството на до 30 литра ракия в домашни условия за лична приложимост да не бъде подлагано на данък, с цел да се резервира една " изконна българска традиция ". Проектът е отритнат. Две години по-късно Ревизоро беше част от създателите на измененията в закона на приватизацията, които предвиждаха характерните отговорности на приватизираното сдружение, директно свързани с предмета му на активност, да не могат да бъдат вменени на купувача за период от повече от пет години. Проектът директно обслужваше Кирил Домусчиев, който по думите на Валери Симеонов по този начин щеше да спести санкция от над 55 млн. лева около приватизацията на БМФ.

Уклон към правосъдната власт

Новият екоминистър се беше насочил и към правосъдната власт. През 2016 година Ревизоро се включи във флирта на ръководещите с членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), като предложи заплатите им да бъдат вдигнати до тези на основния прокурор и ръководителите на двете висши съдилища. С аргумента: " Трябва ли членовете на Висш съдебен съвет на следващия ден да тръгнат на работа по бански и по джапанки? ". Пак тогава той беше един от главните носители на така наречен кариерен бонус, който щеше да разреши на членовете на Висш съдебен съвет в края на мандата си да получат автоматизирано покачване. През 2019 година отново Емил Димитров внесе идентична смяна и за членовете на правосъдния инспекторат, които бяха признати

Той е съвносител на предложенията, обединили ГЕРБ, така наречен Патриоти и Движение за права и свободи, с които се забраняваше магистратските организации да получават външно финансиране. Промените бяха оттеглени след остра реакция на Европейската комисия.

През ноември Емил Димитров се самоопредели като главен провинен за кандидатурата на някогашния към този момент основен прокурор Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ. " Той е всичко това, което другите не са ", сподели поетично от парламентарната естрада Ревизоро за Цацаров, който минути по-късно беше определен с гласовете на всички парламентарно показани партии. Всъщност последната парламентарна интензивност на Емил Димитров - Ревизоро, може да му подсигурява цялостна недостижимост на новата служба.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР