Емил БРАНДИЙСКИВ началото на септември правителството реши да постави на

...
Емил БРАНДИЙСКИВ началото на септември правителството реши да постави на
Коментари Харесай

Нови посредници, нови проблеми

Емил БРАНДИЙСКИ
В началото на септември държавното управление реши да сложи на публично разискване оферти за промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС). На фона на останалите проблеми в страната, измененията в този закон наподобяват толкоз незначителни, че да се чуди човек за какво изобщо са направени. Предложенията надали ще имат някакво благотворно въздействие върху възстановяване организацията по ръководство на процесите по поддържане на многофамилните жилища. Ето и > главните акценти > Едно от предложенията изисква търговците, упражняващи активност по ръководство на етажна благосъстоятелност, да бъдат вкарани в обществен указател. И какво от това, че ще бъдат вкарани в обществен указател, с изключение на обстоятелството, че това ще докара до някакъв регистрационен режим и ще е нужна пререгистрация на тези компании на всеки 5 години. Ако това не е гратис, то ще бъде стоварено върху етажните собствености. Никъде в обосновката на Министерство на регионалното развитие няма данни какъв % от сградния фонд на страната изобщо употребява услугите на такива компании. Едва ли повече от 10-15% от многофамилните здания употребяват услугите на сходни компании. Това са може би най-вече новопостроените здания.
По принцип тези компании са търговци на услуги и главната им цел е облагата. Практиката демонстрира, че сходни компании не са нищо повече от админи на финансови средства. Те просто имат задължението да привикват 1-2 общи събрания в годината, да събират едни пари и да заплащат разноските на съответната многофамилна постройка. Единици са компаниите, които имат потенциала да ръководят дадена етажна благосъстоятелност със лични запаси. Всяка от осъществяваните от тях услуги се прави от подизпълнител против възнаграждение, като даже гаранцията по осъществяването не се носи от тях. 
С цел тези компании да наподобяват " професионални " е направено предложение шефът на компанията наложително да е с висше обучение, а измежду чиновниците да има най-малко още един с техническо обучение и един с юридическо. И какво от това, бих попитал? В допълнение им се вменява задължението да имат наложителна застраховка " Професионална отговорност ", което не е нищо друго, с изключение на спомагателна финансова тежест за етажните собствености.
Според друга от концепциите за тези компании е " Улесняване и повишение успеваемостта на вложения ", които са залегнали в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) по отношение на осъществяването на план 9а " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване ". Иначе казано, като дойдат парите от Европа, приемането им от етажните собствености (под формата на юридическо лице) да става със съдействието на тези компании.
Така се основава следващата компания с следващата услуга като следващ медиатор по пътя на финансовите средства. Никой обаче не споделя, че по статистика с 2 милиарда лева от Европа и държавния бюджет по програмата за енергийна успеваемост са актуализирани едвам към 1000 здания. Други над 2 хиляди здания чакат финансиране от Европейския съюз за дотъкмяване на дейностите и може би още толкоз с подготвени документи. И като разследване на всичко това парите, които ще дойдат по тази стратегия, са на процедура към този момент усвоени.
Друг главен проблем, който е във фокуса на измененията, е > казусът с взимане на решения  > от общите събрания на етажните собствености. Първото от " положителните " оферти е намаляването на % на кворума за осъществяване на общото заседание от 67% на 50% от идеалните елементи на етажните собствености. Към момента това в действителност е главен проблем.
Първата причина за това е, че над 10% от жилищата на многофамилните жилища са празни, което прави съвсем невероятно провеждането на общо заседание с нужния кворум за вземането на каквито и да е " значими " решения, изискващи съществуването на сходен кворум. Тези 10% празни жилища в болшинството от случаите са 15-17% от идеалните елементи на постройките, което в допълнение утежнява вземането на решения от общото заседание.
Това е обаче едната страна на медала. В обосновката си от Министерство на регионалното развитие са записали, че това предложение е обвързвано с промяна, водеща до " разрешаване на пречките в вложенията за енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания посредством улеснение вземането на решения от притежателите на независими обекти и основаване на опция за разкриване на банкова сметка на името на етажната благосъстоятелност за събиране на средствата за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност, която да улесни кандидатстването по групови заеми ". > И тук нещата стават грозни > Ако намаляваш кворума, единствено с цел да улесниш кандидатстването за групови заеми, е цялостно безумство и ще докара по-скоро до следващия " неработещ закон ", с каквито е цялостно нашето законодателство. Липсата на цялостно болшинство по сходни тематики значи, че малко над 50% от събранието може да взема такова решение зад тила, или макар несъгласието, на другата част от живущите. От правна позиция по-голямо недомислие рядко се среща.
В продължение на промяната, подпомагаща по-лесното осъществяване на общо заседание, на някого е пристигнала концепцията, че това може да се случи и неприсъствено, посредством онлайн връзка през някоя от платформите за онлайн срещи. Този някой очевидно не е провеждал или участвал на общи събрания, с цел да си намерения, че това е на практика използвано. Всеки, който е гледал сходна процедура в Народното събрание, или още повече, на съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране, схваща пародията, която ще се получи. А тези две институции имат неограничени финансови благоприятни условия.
Друго извънредно предложение за смяна в ЗУЕС е лицата, пребиваващи в блока до 30 дни в годината, да заплащат разноските за " ръководство и поддръжка на общите елементи ", както всички останали. Това не визира децата до 6-годишна възраст. Предложението е положително, защото тези разноски са непрекъснати по своята същина (за осветяване, асансьор, чистачка и т.н.). Всеки притежател, който случайно през годината посещава своята благосъстоятелност (още повече, в случай че е на висок етаж на блока), чака постройката да е с работещ асансьор, осветена и чиста.
Явно неналичието на тласък в етажните собствености да има претенденти за активността по ръководство е довела до последващото предложение - наложително да бъде обезпечено възнаграждение на ръководителя на управителния съвет и на ръководителя на контролния съвет (контрольора). В тази връзка даже е планувано да бъдат разграничени разноските за ръководство и поддръжка на общите елементи на две обособени независими пера. Към момента този въпрос се решаваше от общото заседание. Отделянето на двата типа разход ще докара по-скоро до > разкол измежду собствениците  > в случай че част от тях откажат да заплащат разхода " за ръководство ", а заплащат единствено разноските " за поддръжка ". Разбира се е планувано, в случай че етажната благосъстоятелност е наела компания за тези действия, общото заседание да гласоподава да не бъдат изплащани хонорари на управителните органи.> Предвидена е и глоба за притежател или ползвател в постройка или обособен вход в режим на етажна благосъстоятелност, който не извърши отговорностите си да се впише в домовата книга. Той се санкционира с санкция от 50 до 250 лева, когато е физическо лице, или с имуществена глоба от 100 до 500 лева, когато е юридическо лице. Това е заслужено и надали има притежател или жител, който да е срещу.
Като цяло предложенията за промени в ЗУЕС наподобяват на пръв взор положителни, само че извънредно недомислени. Повечето от тях са или тълкувателни, или утежняващи процесите по ръководството и поддържането на етажните собствености. Голяма част по-скоро ще доведат до напрежение в междусъседската общественост.
Етажните собствености са едно семейство в по-разширен вид и единственото нещо, което може да попречи на ръководството му, е неналичието на съгласие. Като във всяко семейство.
Икономически живот, със съкращения>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР