Емблематичният руски фотограф Алексей Титаренко, който живее и твори в

...
Емблематичният руски фотограф Алексей Титаренко, който живее и твори в
Коментари Харесай

Легендарният фотограф Алексей Титаренко идва у нас

Емблематичният съветски фотограф Алексей Титаренко, който живее и твори в Ню Йорк, идва в София със своя галерия, която ще бъде показана в границите на деветото издание на фестивала " ФотоФабрика ". Серията му " Град на сенките " ще бъде показана в Националната изложба " Двореца " от 30 юни до 14 август т.г. Самият Титаренко гостува в София в средата на юли.

Вернисажът ще бъде на 30 юни, четвъртък, от 18.00 до 20.00 часа, в
Двореца на пл. „ Княз Александър І “.

Сборната експозиция „ Град на сенките “ включва фрагменти от едноименната именита серия, снимана в Санкт Петербург (1991-1994), Венеция (2001-2008), Хавана (2003-2006) и Ню Йорк (2004-2022). Фотографиите са ръчно проявени от самия Титаренко в персоналната му лаборатория. Голяма част от принтовете са единствени копия.



Брайънт Парк, Ню Йорк, 2004, Сребърно-желатинов тониран отпечатък, ръчно направен в лабораторията на създателя, единично копие

Алексей Титаренко е прочут с това, че снима на филм и копира ръчно.

Фотографските му способи на работа не са просто техническо средство, а част от персоналния му жанр като актьор. В книгата „ Разговори за фотографското изкуство” на Николай Трейман и Цочо Бояджиев, създателите разясняват майсторската работа в „ тъмната стаичка “ на фотографа, която води до впечатляващите резултати във фотографиите на Титаренко.

Николай Трейман, споделя: „ Това е пълноценно реализиране на аналоговия капацитет с влияние, което се усеща изключително мощно, когато човек има опция да прегледа тези фотографии онлайн. “

Самият Алексей Титаренко ще гостува в София сред 14 и 16 юли по покана на ФотоФабрика, като тогава ще има опция за среща и диалог с него.



Баба и внуче, Санкт Петербург, 1992, Сребърно-желатинов тониран и застарял отпечатък, ръчно направен в лабораторията на създателя, единично копие

Експозицията носи заглавието на един от фотографските корпуси на Алексей Титаренко, който е измежду работите му, сложили го на международната фотографска карта.

“Град на сенките” (1991 – 1994) запечатва публичната и държавническа ентропия в многомилионна Русия в обезверения ѝ опит да скъса с абревиатурата “СССР” и да поеме в нова посока. Снимките от серията са основани след разпадането на Съветския съюз, когато хиляди хора в Санкт Петербург са на ръба на оцеляването, а някои и губят живота си, поради липса на базови условия за живот и взрив на престъпността.

Идеята се ражда ненадейно, само че безпределно естествено, до момента в който Алексей Титаренко следи съгражданите си, които последователно губят човешкия си образ, погълнати от обезсърчение. За да документира злополуката, Титаренко прави улични фотоси с продължителна експозиция, които са ярка метафора за хората като сенки.



Момче, Санкт Петербург, 1993, Сребърно-желатинов тониран и застарял отпечатък, ръчно направен в лабораторията на създателя, единично копие

Алексей Титаренко е роден в Ленинград (днешен Санкт Петербург) през 1962 година Започва да снима на 9, а на 16 към този момент съумява да придобие професионална тапия за фотожурналист от Ленинградския държавен университет. В същата година се причислява към самостоятелния фотографски клуб “Зеркало” ( “Огледало”) и прави първата си независима галерия.

През 1983 приключва магистратура в компетентност „ Кино и фотографско изкуство “ в Ленинградския културен институт. Започва работа по корпуса от работи “Номенклатура на знаците”, коментиращ и осъдителен подтисническия уред на комунистическия режим. Първата му независима галерия в Западна Европа е в Париж през 1989 година



Двойка, Венеция, 2006, Сребърно-желатинов тониран отпечатък, ръчно направен в лабораторията на създателя

След разпадането на Съветския съюз, Алексей Титаренко основава няколко фотографски серии в родния си Санкт Петербург, документиращи протичащото се по това време с Русия и народа ѝ. Именно тези работи му печелят интернационално самопризнание и го вършат един от най-разпознаваемите и значими модерни фотографи в международен мащаб.

Работите му са владеене на някои от най-големите музеи в Европа и Америка, в това число: Държавен Руски музей (Санкт Петербург); музей Гети (Лос Анджелис); Музей на изкуствата във Филаделфия; Музеите за изящни изкуства в Бостън, Кълъмбъс, Хюстън, Сан Диего; Европейския дом на фотографията (Париж) и доста други. От 2014 година Алексей Титаренко живее и работи в Ню Йорк.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР