Елица Стоилова има над 17 години опит в хотелиерската индустрия

...
Елица Стоилова има над 17 години опит в хотелиерската индустрия
Коментари Харесай

Хотелиер в света на чатовете

Елица Стоилова има над 17 години опит в хотелиерската промишленост

© Надежда Чипева Елица Стоилова основава чатбот организация с концепция да предлага виртуални асистенти за туристическата промишленост.В момента Umni създава виртуални асистенти за всички бизнеси.Стартъпът желае да наложи и градските чатботове в страната, а пилотният му план е за Пловдив. " Чатботовете ще станат норма в идващите години ". Думите са на основния изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела от 2016 година, на които основателката на първата чатбот организацията в България Umni Елица Стоилова има вяра откровено. Истината е, че допреди две години тя самата не е знаела какво съставлява виртуалният помощник - построила е кариерата си през маркетинг до общоприет шеф на най-големия туроператор и хотел на о. Сайпан, Марианските острови, и едвам преди две години се връща в България. Идеята й е да употребява насъбраните зад граница познания и умения и да сътвори нещо тук.

След като се връща в София, посещава разнообразни събития с интерес към тези за технологии и нововъведения. Така след една лекция за ДНК-то на бизнесмена, проведена от Founder Institute, един от най-големите акселератори на Силициевата котловина, получава код за тест, с който да ревизира дали има деятелен дух. Не след дълго получава покана за присъединяване в програмата. Идеята, с която кандидатства, е за резервационна система за хотели.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Началото

Обратната връзка от промишлеността обаче постанова смяна в концепцията. " Разбрах, че хотелиерите нямат потребност от следващата резервационна система. Според тях най-натежалият проблем е връзката с клиентите ", изяснява Стоилова. Малко откакто схваща това стартира да търси решение, инцидентно попада на клипче в Youtube за чатботове, помощници на юристи в Съединени американски щати, и остава сюрпризирана, че е допустимо роботи да извършват толкоз комплицирани функционалности.

" Ако някакъв програмен продукт може да се оправи с всичко това, може да се оправи и с клиентите на един хотел, нали по този начин? По този метод се насочих към чатботовете и колкото повече неща научавах за тях, толкоз повече се любувах на опциите, които тази технология дава на бизнеса. Впоследствие приключих Founder Institute с концепцията за чатботове в хотелите ", споделя тя. Следващата ѝ стъпка е формалното пускане на Umni като чатбот организация на 1 март 2018 година Първоначално услугите й са ориентирани към хотели и къщи за посетители, само че след това и други промишлености припознават потребността от чатбот. Това е повода година по-късно " Умни Солюшънс " да се преквалифицира и да стартира да работи с разнообразни клиенти. Първият е дерматологичната клиника Reverse с автоматизирана рецепция, в която роботът на Umni оказва помощ на клиентите да разпознават казуса, да изберат процедура и да си запазят час за посещаване.

Чатботът на " Умни Солюшънс " е и във варненската районна библиотека, в която той ревизира дали някоя книга е в наличност. Ползва се и от няколко хотела и къщи за посетители. При интерес клиентите заплащат първична сума за направа и настройка, като цената стартира от 2 хиляди лева и нараства съгласно броя на езиците, които поддържа чатът, както и от интеграцията му с други платформи. След това Umni предлага абонамент за техническа поддръжка и тренинг на бота за една година, като интензивно оказва помощ на бизнесите да разпознават подобаващото мястото на чатбота в инфраструктурата им.

Стоилова споделя, че е вложила към 20 хиляди лева лични средства в стартъпа, като през декември Umni получава и своята първа ангелска инвестиция от канадския венчър Loyal VC, която е от порядъка на няколко хиляди $, с алтернатива за в допълнение финансиране, както и под формата на дялово финансиране. Стоилова твърди, че води договаряния и с още един български ангел вложител.

Пловдивска самодейност

Един от последните планове на Umni се назовава " Пловдив Сити Консиерж ". Това е градски чатбот за Пловдив, който може да бъде открит във Фейсбук и извикан за диалог в Messenger. Неговата най-главна функционалност е да бъде виртуален туристически офис. Звучи като разумната стъпка за човек като Стоилова, на който му се е налагало да маркетира място, което е на четири часа път със аероплан от суша. " В процеса на работа съм рекламирала освен хотела, а самата дестинация, тъй като когато хората вземат решение да пътуват, те не потеглят от хотела, а от направлението и визията за прекарването там ", изяснява тя.

Издавала е сама указател за Марианските острови, брошура от 190 стр. на съветски език, за да стигне до всеки един екскурзиант, който демонстрира интерес. Целият този опит ѝ е от огромна изгода в този момент. " Екипът се въодушеви от обстоятелството, че към този момент съществуват градски чатботове по света. Това означаваше, че нашата концепция не е луда, нито нереализируема. Тя се роди лятото, а направлението Пловдив, беше разумно, тъй като тази година градът е европейска столица на културата. Това е причина погледите на туристическия свят в България и Европа да се спрат точно там ", изяснява Стоилова.

Така Umni поема самодейността за основаването на градския чатбот, като си партнира с българското крило на един от най-големите европейски снабдители на туристическа информация In Your Pocket. Сега чатботът предлага информация за над 400 бизнеса, услуги и места в града, като към него е прикован и модулът за разбор и схващане, тъй че гостите на Пловдив могат да задават съответни въпроси. Виртуалният помощник предлага и информация от първа потребност - за паркинги, денонощни аптеки, прогнозата за времето, качеството на въздуха и валутен калкулатор.

Чатбот за повече общини

Градските чатботове влизат в дълготрайните проекти на стартъпа. В цяла Европа към този момент има зони с безвъзмезден Wi-Fi, а те се оказват чудесна опция за бърза връзка с виртуален помощник в някой нов град. " В България има 177 общини, които оферират (или скоро ще предлагат) безвъзмезден интернет, а това е първата стъпка към цифровизация, идната може да са чатботовете ", споделя Елица Стоилова.

Umni скоро ще стартира да търси и вложители за градските си ботове, с цел да може скоро екипът и самата технология да се разраснат. Стоилова се надява и на съдействието на общините. Те могат да са потребни с повече информация за обитаемото място. Тя приема, че най-вероятно ще отнеме време, преди градската администрация да одобри продукта, и дава образец с частния бизнес, който също преди всичко се е нуждаел от уточнения. Според нея през 2019 година интензивността и търсенето от страна на разнообразни компании е доста по-голямо спрямо 2018 година, когато е полагала повече старания да изяснява изгодите от чатбота.

Стартъпът може да се похвали и с един триумф от последната седмица - признат е в районния акселератор за технологии в туризма в Залцбург - Next Floor. Благодарение на него ще може да навлезе по-дълбоко в областта на туризма и ще се приготви за набиране на нови средства. Какво е чатбот

Чатботовете съществуват като софтуерно решение още от далечната 1966 година, а умните им разновидности - от 1988 година Звездният им час настава, когато месинджърите се отварят към интеграция с тях и по този начин разрешават по-удобна връзка с клиентите. Обикновено виртуалният помощник дава отговор с текст, фотоси или аудио - както всекидневно вършат и хората. В случай на обособен текстов въпрос, той включва своя модул с вграден изкуствен интелект и разпознава какво се желае от него. Когато не може да отговори, пренасочва към чиновник, само че след това записва въпроса и отговора, с цел да ги употребява при последващо запитване.

Ползата за бизнеса е, че чатботът предлага автоматизиран развой на връзка с клиента, като по този начин личният състав се разтоварва от досадната задача да дава отговор на едни и същи въпроси всеки ден. Q&A

От какъв брой души се състои екипът на Umni?
Двама души са в главния, микроекип. Помагат ни и другари, като аз съм единственият човек, който не " коди ".

Имате ли съперници?
Ако кажа, че сме единствените, или се неистина, или съм фантазьорка. Имаме съперници, само че множеството са микро чатботове, които извършват единствено дадени функционалности, или IT компании, които са добавили този артикул в портфолиото си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР