Елиана Митова Страхиня Джокич - бас от съседна Сърбия, спечели

...
Елиана Митова Страхиня Джокич - бас от съседна Сърбия, спечели
Коментари Харесай

Млад бас от Сърбия спечели конкурса Николай Гяуров

Елиана Митова

Страхиня Джокич - бас от прилежаща Сърбия, завоюва първа премия на Втория интернационален конкурс за вокалисти " Николай Гяуров " в италианския град Модена. Страхиня е артист, пред който занапред се отварят вратите на огромните театри. Той към този момент пее в родината си - зает е във групировката " Дяков опера ". Басът е измежду щастливците, обучавани в майсторските класове на Райна Кабаиванска в София. Именитата прима, дала път на значително дарования, оцени гения му, даже отдели от времето си, с цел да поработи и с неговата по-малка сестра. Страхиня Джокич бързо напредна, не е по никакъв начин инцидентно, че на състезанието в Модена бе почетен и със специфичната премия на името на Николай Гяуров, която се присъжда за най-хубав бас, явил се на надпреварата.

На втора позиция се подреди корейският баритон Юнгжун Парк, а на трета - очарователното швейцарско сопрано Лариса Висел. Италианският баритон Уилям Алионе е почетен с наградата " Паоло Силвери " за най-хубав млад артист.

Конкурсът се организира за втора поредна година. В края на 2019-а той даде късмет за изява на 95 артисти от Съединени американски щати, Русия, Полша, Япония, Китай, Корея, Сърбия, Монголия, Беларус, Грузия. Единствената българка - сопраното Александрина Михайлова, стигна до втория тур. Заключителният концерт на лауреатите се състоя в спектакъл " Лучано Павароти ", където нямаше нито едно свободно място. Авторитетното жури заседава под председателството на видния италиански артист Лео Нучи, персонален другар на Гяуров. В състава му бе и Микаела Маджиера - дъщерята на известното сопрано Мирела Френи, брачната половинка на Гяуров.

Носителят на първа премия получи 3000 евро, на втора - 1500, на трета - 700. Отличието за най-добре представилия се млад артист е на името на фамозния баритон Паоло Силвери и е в размер на 1000 евро. Жалко е, че в този влиятелен конкурс българското присъединяване е по този начин непретенциозно. Беше време, когато страната поемаше разноските на младите артисти, решили да тестват силите си в чужбина. Сега всеки си заплаща самичък за удоволствието да премери гений с вокалисти от други страни. Конкурсът " Николай Гяуров " притегля доста участници - очевидно огромното име въодушевява, а и наградният фонд не е дребен. Зад влиятелната конкуренция застава авторитетната фондация " АКТЕА ", която ще я поддържа и отсега нататък.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР