Елен Герджиков и Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС Столичната община обяви,

...
Елен Герджиков и Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС Столичната община обяви,
Коментари Харесай

Столична община била с вързани ръце за ски проблемите на Витоша


Елен Герджиков и Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС

Столичната община разгласи, че модернизацията на ски оборудванията на Витоша минава през бавещата се близо две години актуализация на проекта за ръководство на парка и въпреки да излиза, че до момента в който той не бъде утвърден от екоминистерството локалната власт е с вързани ръце, идната седмица ще бъде свикано съвещание на основаната особено поради проблема краткотрайна комисия.

Това стана ясно по време на конференция на ръководителя на Столичния общински съвет Елин Герджиков в петък, откакто предходния ден партиите ДСБ, " Да, България " и Зелените желаеха да се направи проверка на договорката за продажбата на някогашните общински ски оборудване в парка на компанията " Витоша ски ", която е обвързвана с концесионера на ски зоната в Банско " Юлен ", който пък бе другият кандидат за общинските активи при приватизацията им през 2007 година

Политическите сили даже упрекнаха локалната власт, че с бездействието си спомага на " Витоша ски " да прокарва своите планове за замяна на сегашните ски уреди с по-големи, които опонира на рестриктивните мерки за действия в парка, наложени от проекта му за ръководство.

Новият проект за парк " Витоша " бе направен с пари от еврофондовете, само че при започване на март 2016 година планът му бе върнат от екоминистерството за преправка, защото съдържал оферти върху към 40% от територията на парка да се построяват ски уреди. Фирмата, изработила този проект, както и проекта за парк " Пирин ", върна модифицирания вид за утвърждение от Висшия експертен екологичен съвет, само че придвижване по проблема нямаше до края на 2016 година, когато стана ясно, че отиващото си второ държавно управление на ГЕРБ остава горещия картоф за идващите ръководещи.

Оттогава мина още една година в безвремие по отношение на проекта за " Витоша ", само че затихналите проблеми изникнаха с нова мощ около смяната на проекта за ръководство на парка " Пирин " на 28 декември 2017 година, с което се дава зелена светлина за нови ски градежи.

След публичния напън по случая с " Банско " и Пирин и политическия за " Витоша ", Столичната община се видя принудена да реагира.

Според Герджиков, в случай че не се одобри новият проект за парк " Витоша ", сегашният притежател на ски оборудванията в парка действително е бетониран там и не може да влезе различен вложител. Дори да има капиталов интерес, той не може да стане със настоящия проект за ръководство, разгласи ръководителят на общинския съвет.

Той увери, че новият проект за ръководство на парк " Витоша " не планува ново застрояване. Нито хотели, нито хижи, сподели Герджиков, съгласно който ще се влага единствено в спортни уреди, ски писти и поддръжка.

Преработеният проект обаче по този начин е не е станал обществено притежание, с цел да се види дали са отразени забележките на някогашния екоминистър на ГЕРБ Ивелина Василева.

Приемането на новия организационен проект е опцията ние да подсигуряваме интереса на софиянци и модернизацията, построяването и подмяната на оборудванията, изясни той Герджиков.

Според общинския консултант от Реформаторския блок Марта Георгиева обаче проблемите със спрените и остарели ски уреди на Витоша няма да се решат с проекта за ръководство на парка, защото се коренят в концесионния контракт с компанията " Витоша ски “.

По думите й сегашният проект за ръководство по никакъв метод не пречи на модернизацията и ремонта на лифтовете, дори го предлага. " През 2007 година " Витоша ски " АД купува уреди, доста добре знаейки какво е екологичното законодателство. Те се подписват, че са осведомени с рестриктивните мерки и положението на това, което купуват. Ако тези уреди стоят на същото място и те не могат да ги махнат, по какъв начин става по този начин, че с новият обновен проект ще могат да бъдат отстранени оборудванията, той не приключва подписания контракт ", аргументира се общинарката.

" Столичната община е срещу построяването на нови уреди и разширението на легловата база на Витоша ", съобщи Лорита Радева, ръководител на общинската комисия по околна среда.

" Природен парк Витоша не е нито наследник, нито червен, нито на която и да е политическа партия или неправителствена организация. Той е на софиянци и всички посетители на столицата. Абсолютен популизъм и е неточно проблемите на Витоша да се употребяват сега за изваждане на политически дивиденти ", сподели представителят на политическата група " Пет " в общината Симеон Славчев.

Той съобщи, че е внесъл предложение за въвеждането на такса за колите, които се качват и паркират в планината, само че преди този момент общината би трябвало да подсигури естествен достъп до Витоша - както с лифтове, по този начин и с екологичен превоз.

Славчев разгласи, че лифтовете на Витоша би трябвало да бъдат върнати под шапката на общината и единствено по този начин ще има гаранция за решение на проблемите на скиорите.

По време на пресконефернцията Елен Герджиков подсети метода, по който " Витоша ски " закупи ски оборудванията в парка и отхвърли ГЕРБ да има виновност за това.

Решението за приватизацията на общинското сдружение " Въжени линии " е гласувано на 26 юли 2007 година, а към този миг в СОС няма нито един представител на ГЕРБ - това е два месеца преди изборите за локална власт през 2007 година, сподели той.

Договорът е подписан през декември 2007 година от тогавашния шеф на Агенцията по приватизация, сподели Герджиков и добави, че през декември към момента не е бил конституиран Новият контролен съвет от новия мандат, а е работил остарелият контролен съвет.

Той сподели още, че приватизационната организация е проверявала осъществяването на договорката 11 пъти от 2008 година до момента и не е установен нито един мотив за прекратяването му. Единственото намерено през 2009 година несъблюдение било обвързвано със запазването на числеността на личния състав, когато поради съкратени 13 души била наложена санкция от към 120 хиляди лева.

В контракта не са планувани никакви съществени условия към купувача, уточни още Герджиков. Последната инспекция за осъществяването ме е от 2017 година и всички отговорности са съблюдават, уточни ръководителят на СОС. Според него е трябвало да се запише в контракта приватизаторът не да резервира предмета на активността, а да прави услугата. Това към оня миг е било неточност, установи той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР