Електростимулатори възстановяват връзката между мозъка и тялотоMayo Clinic помогна на

...
Електростимулатори възстановяват връзката между мозъка и тялотоMayo Clinic помогна на
Коментари Харесай

Импланти помагат на парализирани да ходят сами

Електростимулатори възвръщат връзката сред мозъка и тялото

Mayo Clinic оказа помощ на неподвижен човек да извърви самичък 100 метра разстояние

Електрическото стимулиране на гръбначния дирек при злополуки може да разреши на потърпевшите хора да вървят независимо още веднъж, съгласно два нови отчета от последните дни.

Изследователи от Mayo Clinic са помогнали на Джеред Чинок, неподвижен от 2013 година насам след рухване от снегомобил, да извърви самичък 100 метра разстояние. Mayo рапортува за резултатите в научното списание Nature Medicine и разгласява видео.

При жертвите на автомобилни произшествия и други сходни произшествия настава парализа, когато гръбначният мозък на индивида бъде оскърбен. Лекарите обаче са решили да ревизират дали имплантирането на електрически стимулатори на местата на пострадванията могат да възстановят способността на хората да крачат независимо. Оказало се, че може.

„ Гръбначните сензорно-моторни мрежи, които биват функционално прекратени от мозъка, заради пострадване на гръбначния мозък, могат да се възстановят посредством епидурална електростимулация (ЕЕС), с цел да се възобнови хубавичко, координирана моторна интензивност у хора с парализа “, гласи изводът на учените.

В случая с техния пациент е била налице „ пулна сензорно-моторна парализа “. ЕЕС обаче е помогнала на индивида да се изправи самичък и да прави крачки в легнало състояние или прав, опирайки се на лостове за поддръжка на тежестта на тялото.
още по тематиката
С упорити тренировки в продължение на 43 седмици индивидът стигнал досега, в който може да крачи самичък, без помощ от рехабилитатор или лостова система за поддръжка на тежестта на тялото. Засега не е напълно ясно по какъв начин тъкмо се реализира този резултат. Предполага се, че електрическите импулси „ попълнят “ изчезналите нервни сигнали от мозъка.

Докторите от Университета в Луисвил оповестяват за четири други сходни случая в New England Journal of Medicine. Някои от пациентите са съумели да се приберат у дома и да се разхождат с проходилка.

Повечето от тях са били парализирани за по 2,5-3 години. Първоначално те проходили на ходеща пътечка със система за поддържане на тежестта на тялото. След седмици на тренировки обаче пациентите смогнали да вървят сами и да стоят изправени независимо. Всеки от тях е минал над 200 сесии на епидурална електростимулация.

В бъдеще пациентите с гръбначномозъчни контузии вероятно ще могат да вървят още веднъж с помощта на мозъчни импланти, свързани с електростимулатори в гръбначния дирек, възстановяващи връзката сред мозъка и тялото. Този тип мозъчно-машинен интерфейс към този момент е сполучливо тестван при маймуни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР