Електронното здравеопазване ще улесни достъпа до медицинска помощ, тъй като

...
Електронното здравеопазване ще улесни достъпа до медицинска помощ, тъй като
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: При електронното здравеопазване пътуват данните, а не пациентът

Електронното опазване на здравето ще улесни достъпа до здравна помощ, защото при използването му ще пътуват данните, а не пациентът. По този метод пациенти от по-трудно налични места, ще могат доста по-лесно да получат качествени медицински грижи. Това съобщи българския евродепутат доктор Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) в Европейския парламент, където се организира конференция на тематика „ Цифровата промяна на опазването на здравето - провокации и благоприятни условия “.

Дигиталната гражданска война би трансформирала пациента в деен участник във взимането на решения по отношение на лекуването му. Това обаче не значи, че електронното опазване на здравето ще замести директния контакт с лекаря, добави още той.

„ За да се разгърне капацитета на електронното опазване на здравето, обаче би трябвало да се работи за повишение компютърната просветеност и умения както на здравните служащи, по този начин и на пациентите. Другият решителен детайл е обезпечаването на съответно финансиране “, съобщи господин Ковачев.

Българският еврокомисар госпожа Мария Габриел показа основата за деяние на Европейски Съюз в региона на цифровото здраве през идващите години. Тя включва поддръжка на обмена на електронни наставления и електронни файлове на пациентите. Това ще разреши трансграничен продан на цялостни електронни здравни досиета, доброволна съгласуваност при продан на данни и запаси за предварителна защита и проучване на болесттите, както и създаване на потенциал и продан на нововъведения и най-хубави практики за здравните органи.

Участващите в събитието специалисти господин Тапани Пиха (началник отдел "Електронно опазване на здравето " в Групово дело "Здравеопазване " на Европейската комисия (ЕК)) и господин Мигел Гонзалес-Санчо (началник отдел „ Електронно опазване на здравето “ в Групово дело „ Съобщителни мрежи, наличие и технологии “ (ЕК) се сплотиха към концепцията, че сигурността в цифровия продан на персонални данни е най-голямото терзание на потребителите, оповестиха от пресцентъра на Европейския парламент.

Междувременно, госпожа Тайри Тахт (съветник по здравни въпроси в Постоянното посланичество на Естония към ЕС) направи преглед на постигнатото от Естонското председателство на Съвета на Европейски Съюз, до момента в който господин Александър Огнянов (директор на дирекция „ Информационни процеси и сигурност на информацията “ в НЗОК) показа българския опит в дигитализацията на опазването на здравето.

Политическият шеф на Европейския пациентски конгрес, госпожа Кайса Имонен, обърна внимание на пациентската вероятност върху цифровото опазване на здравето и неговите съществени прерогативи и дефекти.

Докато в Европа има компании, които могат да се конкурират на интернационалния пазар, в България има капацитет за развиване в тази тенденция. В тази връзка една от водещите български компании в областта на осведомителни и информационни технологии показва новаторската си система за наблюдаване в действително време на виталните индикатори на евентуални пациенти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР