Електронният подпис има потенциал да се превърне в основен начин

...
Електронният подпис има потенциал да се превърне в основен начин
Коментари Харесай

Електронният подпис ще стане основен начин за удостоверяване на самоличността

Електронният автограф има капацитет да се трансформира в главен метод на засвидетелствуване на самоличността в най-близко бъдеще. Определено, това е продуктова категория в напредък, движен най-много от продължаващата повсеместна цифровизация. Такъв е един от главните заключения в особено изследване на Маркет Линкс, направено по поръчка на БОРИКА АД, което беше показано през днешния ден пред публицисти. Над 80% от участниците в проучването споделят мнението, че електронният автограф от ден на ден ще се утвърждава като главен метод за засвидетелствуване на самоличността.

Проучването обгръща двете съществени електронни услуги – дипломиран електронен автограф (КЕП) на хардуерен притежател, който е добре прочут на пазара от близо 20 години и неговият облачен/мобилен вид, при който идентификацията, подписването и изпращането на документи се случват единствено с мобилно устройство. Данните демонстрират, че кумулативният резултат на проникването на КЕП и Облачен/Мобилен КЕП у нас все още е към 15% или сред 755 000 и 950 000 души. 13% от българите над 18 години употребяват най-вече хардуерния електронен автограф, а 9% са клиенти на облачния, само че има препокриване сред двете групи с прилагане и на двете услуги, обясниха създателите на изследването. Също по този начин хардуерният автограф има превес и тежест в професионалната сфера, до момента в който Облачният/Мобилният КЕП се употребява главно за лични цели. Именно заради тази причина и данните регистрират двойно по-често потребление на КЕП (30%) един път седмично за разлика от Облачен/Мобилен КЕП (15%) за същия интервал.

Социо-демографските профили на двете групи консуматори значително са сходни, само че прави усещане, че облачният/мобилният автограф е по-предпочитан от по-младите цифрови генерации, които по-лесно усвояват нови за пазара услуги, до момента в който в това време се трансформират във значим сегмент от стопански дейното население.
 
Най-разпространените цифрови услуги измежду целевата група са онлайн разплащанията (86%) и електронното банкиране (84%). Тяхното всеобщо приложение се регистрира при заявяване на административни е-услуги, както и при онлайн кандидатстване пред банкови или застрахователни институции. Тенденциите демонстрират високите равнища на цифрова просвета измежду хората, които употребяват електронен автограф. Анкетираните декларират още, че още веднъж биха възобновили или закупили хардуерен електронен автограф (81%) и облачен/мобилен автограф (66 %) през идващите 2 години.
 
Използването на онлайн административни услуги и връзката с държавни институции са измежду най-силните претекстове, които за момента притеглят хората към електронния автограф. Все повече нарастват и искащите да употребяват и спомагателни услуги на централната и локална администрация. Над 63% от изследваните мислят, че в случай че самите държавни институции оферират отдалечена идентификация и сключване, те биха били по-сигурни. По този метод доверието би се повишило и терзанията на доста искащи да употребяват електронен автограф и отдалечена идентификация евентуално ще отпаднат. При всеобщо въвеждане на електронни услуги за 77% от запитаните, облачният/мобилният електронен автограф ще е най-логичен и натурален избор за взаимоотношение с тези институции.
 
Нарастващ интерес към електронните услуги регистрират и от БОРИКА, един от водещите снабдители на удостоверителни услуги у нас с марката B-Trust.

„ B-Trust е най-разпознаваемият бранд електронни подписи у нас със 76% подкрепена познатост, а 78% от клиентите заявяват, че биха се възползвали още веднъж от услугата. Това приказва за извънредно високите равнища на преданост към марката и към компанията като цяло “, показа Нели Йоловска, основен шеф „ Продажби “ в БОРИКА.
 
В изследването 72% от клиентите на облачен/мобилен електронен автограф споделят, че са употребили услугата при взаимоотношение с държавна институция или частна организация, в развой по отдалечена идентификация и сключване на документи. Данните регистрират още, че 55% от хората нямат никакви терзания да употребяват отдалечена идентификация със селфи и фотография на персонална карта, а близо 60% даже считат, че електронният автограф и отдалечената идентификация способстват за повече сигурност в интернет.
 
Като най-значими тласъци за потреблението на Облачен/Мобилен КЕП, респондентите акцентират удобството за сключване през смарт телефона, без нужда от в допълнение устройство (24%), както и допустимата цена на услугата (17%). Сред бариерите пред използването на облачен/мобилен автограф са опасенията за сигурността (35%) и условието за изпращане на селфи и фотография на персоналната карта (17%).
 
Бизнес организациите също все по-активно търсят модерни принадлежности за отдалечено привличане и връзка с клиентите си. Наскоро Банка ДСК анонсира решение за онбординг на бизнес клиенти, без аналог на българския пазар, основано отдалечена идентификация и сключване от БОРИКА. „ Клиентска регистрация и разкриване на фирмена банкова сметка, които обичайно лишават повече време, към този момент се случват в границите на до 20 минути, с помощта на актуалните решения за определяне на идентичност от разстояние. Услугата по регистрацията е Е2Е онлайн, като по този метод дава на мениджърите елементарен и бърз достъп до гамата от фирмени артикули, развивайки по актуален метод бизнеса си през електронните канали на банката “, показа по време на събитието Маргарита Томова, Старши Мениджър цифрови артикули в Банка ДСК. 
 
Цялостното проучване за настройките на обществото демонстрира изрично, че електронните подписи са категория с капацитет за напредък и от ден на ден хора са уверени в потреблението им в бъдеще. Тенденцията за по-широко нахлуване на е-услугите е устойчива. Нейното развиване може да бъде в допълнение подтиквано от въвеждането на цифровизирани услуги в централната и локална администрация. С навлизането на такива цифрови услуги в държавните институции ще бъде уголемен и обсегът на разпространяване на облачния електронен автограф. Прогнозите на анализаторите сочат, че онлайн услугите ще притеглят все по-често хората, поради удобството на отдалечената идентификация и необятните благоприятни условия за свободен избор. Предимството на цифровите услуги се прави оценка високо, защото хората могат когато и да е и от всяка точка на света да употребяват удостоверителни услуги, да правят нужните им онлайн информации или разплащания в действително време, без да се преценяват и да са подвластни от работното време на институциите. Като съществени тласъци за потреблението на електронния автограф се показват удобството и бързината, като в същото време се подсигуряват висока сигурност и надеждност.

* Проучването е извършено рез месец май 2022 година измежду 628 лица над 18 година, употребяващи или имащи желание да употребяват удостоверителни услуги, по метода на онлайн анкета.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР