Електронните скутери на самообслужване станаха нещо обичайно по улиците на

...
Електронните скутери на самообслужване станаха нещо обичайно по улиците на
Коментари Харесай

В неделя парижани гласуват на референдум за е-скутерите

Електронните скутери на самообслужване станаха нещо всекидневно по улиците на Париж, откогато бяха въведени за първи път преди пет години, само че безотговорното им потребление и възходящият брой катастрофи втвърдиха отношението на кметството към известния тип превоз.

На 2 април жителите на френската столица ще гласоподават дали да ги забранят изцяло, разяснява Агенция Франс Прес.

Когато през 2018 година Париж вкара отдаване чартърен на електронни скутери на самообслужване, той стана международен водач в приемането на новия тип превоз. Тротинетките бяха оповестени за екологична опция на колите, която подхожда на екологичните цели на града. Разпространението беше подтиквано от регулирането и бързото разширение на велосипедните алеи в столицата.

Само пет години по-късно на жителите на Париж се предлага да гласоподават на референдум дали да се забранят електронните тротинетки на самообслужване , които могат да се наемат на час и да се вземат и оставят на всички места.

" Честно казано, те не са доста екологични - повреждат се и се оставят да лежат където и да било ", съобщи кметът на Париж Ан Идалго през януари пред националния ефирен канал France 2. " Не можем да ги задържим на публични места и те основават проблеми с пътната сигурност , изключително за възрастните хора и хората с увреждания. "

Инциденти като този на Жюстин са постоянно срещани. През 2022 година съвсем 500 души са били ранени в столицата от микромобилни транспортни средства. В болничното заведение тя споделя, че лекарят, който я е лекувал, е бил " в действителност изтощен от това - видях го по лицето му. Той сподели, че се занимава с катастрофи с тротинетки съвсем всеки ден ".

Въпреки това скутерите към момента са извънредно известни. След пандемията използването им внезапно набъбна, като от септември 2021 година до август 2022 година скочи с 90%. Понастоящем всяко транспортно средство се употребява приблизително по 3,5 пъти дневно в Париж - най-високият % от всички градове в Европа.

Оттогава Париж се пробва да контролира въпроса. В момента автопаркът е стеснен до 15 000 автомобила. Въведени са ограничавания на скоростта, санкции за погрешно потребление и специфични зони за паркиране.

Трите доставчика - Tier, Lime и Dott - също се намесиха с софтуерни нововъведения, с цел да наложат регулации. Географското ограждане да вземем за пример може автоматизирано да понижи скоростта на колите в избрани зони и да таксува потребителите за паркиране в необозначени зони.

Тъй като електронните скутери с доста пасажери към този момент вземат участие във всеки пети случай в Париж, в развой на създаване са и технологии, които да предотвратят едновременното возене на двама души на един скутер .

Темпото на рационализиране е бързо и има капацитет за още, споделя Льо Пейдж. " Нашата промишленост не съществуваше преди пет години. Скоростта на подобренията през последните пет години превъзхожда 50-годишната еволюция на колите. "

През август 2022 година, прибирайки се от пикник на брега на Сена, Жюстин Хейли пресича светофар, когато е блъсната от електронен скутер. " Изобщо не го видях и не го чух ", споделя фризьорката на 40 години. " Спомням си единствено силата на скутера, който удари крайници ми, и паднах на пода встрани ".

Докато приятелката ѝ оказва помощ на Джъстин да се изправи, водачът, който я е блъснал, стопира, с цел да я попита дали е добре, и когато Джъстин дава отговор, че е, бързо потегля. " Тя не изчака да види, а аз не разбрах какъв брой неприятно е било, тъй като несъмнено съм изпаднала в потрес ".

Докато стигне до другия завършек на пътя, на прасеца ѝ, където колелото на тротинетката - както назовават електронните скутери във Франция - е направило контакт, се е подула буца с величина на яйце, а болката я е предиздвикала да се олюлее. " Не можех да вървя. Не можех да се изправя ", споделя тя.

Рентгеновата фотография в болничното заведение посочила, че нищо не е счупено, само че й лишило две седмици, с цел да може да върви обикновено , а увереността й била мощно разтърсена. " Бях травмирана от това. В продължение на два-три месеца по-късно всякога, когато видех тротинетка, до момента в който пресичах улицата, се стрясках. Дори в този момент евентуално съм по-внимателна при пресичането на пътищата в Париж, в сравнение с преди ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР