Електронните рецепти са важни за фармацевтите, както за всички по

...
Електронните рецепти са важни за фармацевтите, както за всички по
Коментари Харесай

В пациентските досиета липсват данни за 130 хиляди рецепти дневно

Електронните предписания са значими за фармацевтите, както за всички по веригата, даже и за самите лекари

Това съобщи в студиото на " Денят стартира " по Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

„ По публични данни 74% от всички медикаменти се изписват по свободна продажба. Точно те се предписват на бяла рецепта, а не цифрово. 68 хиляди предписания дневно. Липсват записи в пациентското досие за над 130 хиляди рецепти на ден “, сподели Костов.

Той изясни, че разчитането на една рецепта основава компликации даже и на фармацевтите.

„ Така че и сега на хартия пациентът има усложнения. Електронната рецепта може да бъде разпечатана както от лекаря, по този начин и в аптеката “.

Димитър Маринов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз съобщи, че в никакъв случай не е замисляно, когато се е създавала Националната здравно-информационна система, да има разделяне на предписания по каса или на свободна продажба.

" Една рецепта е рецепта и няма никакво значение кой ще заплаща рецептата – дали тя ще бъде платена отчасти или изцяло от здравноосигурителния фонд, или от пациента. Лекарствата са едни и същи в огромната си част и те имат същото отношение към здравето на пациента. Този електронен запис би трябвало да влиза в пациентското досие ", сподели той.

Маринов напомни, че от близо две години има електронни предписания. И повече от година и три месеца тези предписания са наложителни по Здравна каса. Рецептите по Здравна каса са неведнъж по-сложни от тези, които са на свободна продажба.

„ Ние не недоумяваме за какво лекари, които са на работното си място, издават електронни предписания по Здравна каса, а в това време отхвърлят да вършат това за рецептите на свободна продажба “, съобщи Маринов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР