Електронните пощи на мнозина пловдивчани са били наводнени с имейли

...
Електронните пощи на мнозина пловдивчани са били наводнени с имейли
Коментари Харесай

Стотици фалшиви мейли от името на НАП стряскат граждани и бизнесмени

Електронните пощи на мнозина пловдивчани са били наводнени с имейли от името на НАП-Пловдив, съобщи Българска национална телевизия. След пробива в сървърите през юли, когато бяха компрометирани персоналните данни на над 5 млн. българи, днешната паника наподобява изцяло основателна.
Според известието, изпратено от Веселина Иванова Букова, представяща се за основен контрольор " Ревизии " в НАП-Пловдив, на улица " Васил Кънчев " номер 86 в Асеновград би трябвало да се намира изнесена приемна на приходната организация. Там би трябвало да работи основен контрольор Момчил Тодоров, който да връчва заповедите за проверка на лицата, получили известието. На посочения адрес обаче е ситуирана постройката на общината.

От Национална агенция за приходите побързаха да уточнят на уеб страницата си, че нямат чиновници с имена Веселина Букова и Момчил Тодоров и не са изпращали сходни известия на жители и компании.

От ГДБОП предизвестиха получилите сходни известия никога да не кликат върху приложения линк, защото вместо документи за попълване ще дават достъп до своите компютри.

Явор Колев, шеф на отдел „ Киберпрестъпност " в ГДБОП, изяснява: „ Атаката идва отвън територията на България и има за цел точно кражба на информация. Използвана е авторитетна държавна институция за да бъде провокирана у потребителите съответната реакция, а точно да кликнат върху линка към писмото и да смъкват злотворен код, с който да заразят компютрите си. Идеята е да се придобият права над компютърните системи на огромен брой потребители”.

Според ръководителя на Комисията за отбрана на персоналните данни, сходни офанзиви с изключение на постигането на користни цели, водят и до вреди върху престижа на институциите.

„ Очевидно някой злонамерено се пробва да изцапа името на Национална агенция за приходите посредством сходна фишинг офанзива, т.е., незаконосъобразно култивиране на информация, която по своя темперамент е публична”, споделя Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни.

От Стопанската камара поучават компаниите преди да реагират на сходни известия да ревизират тяхната меродавност посредством формалните уеб сайтове на институциите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР