Електронните адреси, на които бяха изпратени сигнали за бомби в

...
Електронните адреси, на които бяха изпратени сигнали за бомби в
Коментари Харесай

30 училища в България атакувани от руски хакер: Заплахите за бомба пратени на вехти мейли

Електронните адреси, на които бяха изпратени сигнали за бомби в над 30 столични учебни заведения в петък, са остарели и неактуални. Това сподели пред „ Телеграф “ ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България и шеф на 119-о учебно заведение Диян Стаматов. „ Те са още отпреди 2016 година. Това са подправени сигнали, защото тези адреси не съществуват “, изясни той.
Врътка
Стаматов разясни, че изпратените писма са адресирани до с абревиатура sou. „ От 2017 те са със su ”, посочи шефът. Попитан по какъв начин са били получени щом не се поддържат, той разяснява, че евентуално някои негови сътрудници, по свое предпочитание, са запазили достъпа до тях. По принцип те обаче би трябвало да са деактивирани и отвън приложимост. Именно поради това образователният развой не е бил преустановен, счита Стаматов.
Мейли
Един от сигналите за бомба е получен в 35-о учебно заведение. В имейлите е било посочено, че са изпратени от националист, неудовлетворен от външната ни политика. Фалшивите закани още веднъж идват от Русия. В края на март стотици учебни заведения в цялата страна получаваха закани в продължение на една седмица. Първоначално идваха от Русия, само че по-късно такива сигнали заваляха и по телефона, като постоянно зад тях стояха възпитаници.
Заради евакуацията на възпитаници и настъпилият безпорядък Министерство на вътрешните работи промени разпоредбите за деяние в такива случаи. Според новата процедура при приемане на сигнал за бомба шефът е задължен да се обади в полицията. След като постройката бъде тествана от униформените, се взема решение дали занятията да продължат, изключително в случаите, когато не се открие нищо. Много шефове се възпротивиха на това условие, като бяха единомислещи, че ще защитят децата, даже и да бъдат осъдени, както се случи с шефа на 81-во учебно заведение, който изведе децата без позволение от Министерство на вътрешните работи. Глобата е сред 100 и 500 лв., само че съгласно адвокати тя е елементарно оборима в съда, защото протокол не съществува в правния мир.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР