Електромобилите са считани за най-екологично съобразното превозно средство и интересът ...

Електромобилите: рециклирането на батерии и стремежът към кръгова икономика/>


Електромобилите са считани за най-екологично съобразното превозно средство и интересът към тях непрекъснато расте. Целта на Европейския съюз всички нови коли през 2035 г. да бъдат с нулеви емисии като част от плана за преход към по-зелена икономика е доказателство за това. Но макар електрическите автомобили да не замърсяват околната среда по време на пътуване, често пренебрегван факт е, че процесът на добиване на материалите, производството на батерии и тяхното унищожаване в края на живота им могат да предизвикат истинска екологична катастрофа, особено при неизбежното нарастване на производството.

Именно разрешаването на този проблем е мисията на основаната през 2017 г. от Джефри Б. Щраубел компания за рециклиране на батерии. Стартъпът Redwood Materials, базиран в Карсън сити, Невада, се занимава с разглобяването на изхвърлени батерии и извличането на материали, които да бъдат използвани за произвеждането на нови. Щраубел е един от съоснователите на Tesla и остава в компанията до 2019 г. Той е човекът, успял да убеди Илън Мъск през 2003 г., че има бъдеще в електромобилите, припомня анализ на Financial Times.

Щраубел споделя, че е осъзнавал проблема с батериите по време на работата си в Tesla, но той е станал особено очевиден с разрастването на производството през последните години.
Алтернативният източник
Redwood Materials е нагледен пример за това как боклукът за едни е съкровище за други. Всеки работен ден компанията получава около 60 тона стари смартфони, батерии от скутери и електрически инструменти. Екипът от 130 души отделя металите, сред които никел, кобалт и литий, третира ги и ги подготвя да влязат отново в производството на литиево-йонни батерии.

Металите, използвани в производството, обикновено идват от Демократична република Конго, Австралия и Чили. Но според Щраубел има друг "масивен и неизползван" източник - гаражът на средностатистическия американец. По негови изчисления има около 1 млрд. използвани батерии в домовете на хората, "отлежаващи" в стари лаптопи и телефони. От всеки 300 смартфона може да се извлече достатъчно кобалт за 1 батерия за електромобил, отчитат експерти.

Redwood Materials си изгражда и мрежа от партньори, от които да получава остатъчни материали. Сред тях са Amazon, Proterra (производител на електрически автобуси), Specialized (производител на електрически велосипеди). Redwood вече получава от Panasonic отпадъчен материал, който преработва и изпраща обратно готов отново да бъде включен в производството.

Източник: capital.bg