Електромобилите превземат света с невероятна скорост. А една от най-новите

...
Електромобилите превземат света с невероятна скорост. А една от най-новите
Коментари Харесай

Моторите на Tesla правят класическите модели на Ferrari и BMW по-бързи и еко

Електромобилите завладяват света с невероятна скорост. А една от най-новите трендове в промишлеността е типичен коли да се трансформират в електроколи.

Авторите на BBC описват за дребни компании, които купуват остарели елементи от Nissan и Tesla и ги инсталират на типичен коли като старите модели на Ferrari, Posrche или BMW да вземем за пример.

Различните такива компании действат по разнообразни способи, само че като цяло те вадят моторите и резервоарите за гориво от старите коли и ги заменят с батерия и мотор, постоянно свързвайки мотора със остарялата скоростна кутия. Следи се обаче измененията да са допустимо минимум, тъй че процесът да бъде и обратим.

" Досега обаче никой не е желал колата им да бъде върната към бензина ", споделя Ричард Морган, който има стартъпа Electric Classic Cars. По думите му, в действителност никой не го е молил даже да резервира остарелия мотор на склад, макар че компанията предлага и тази услуга.

Морган е някогашен фанатик на бензиновите мотори. Днес обаче той споделя, че съгласно него електрическите мотори са по-добри във всяко отношение от моторите с вътрешно горене - нещо, което би го предиздвикало да се разсмее от сърце, в случай че го е чул преди единствено 5 години.

Колкото по-бързо, толкоз по-бързо

Екзотичните планове на Морган включват модели като Ferrari 308. Той изяснява, че ползата му към сходни трансформации е почнал преди няколко години. Тогава той и екипът му употребявали електрическите мотори на Oset, с цел да разнасят храни и артикули. Именно оттова пристигнала и неговата муза.

" Винаги съм се изумявал от това малко нещо. Колко мощ имаше в този дребен мотор с размерите на юмрука ви ", споделя Морган. Затова той решил да комбинира това с друга негова пристрастеност - ретро моделите на огромните марки. Отнело му единствено 3 години, с цел да трансформира концепцията си в сполучлив бизнес.

Морган употребява композиция от нови и възобновени остарели елементи. Обяснява, че това е най-екологичният способ.

Така някои от старите модели на Ferrari да вземем за пример към този момент ще могат да ускорят от 0 до 100 км/ч два пъти по-бързо, а притежателите няма да се тревожат толкоз доста от повреди и други. По думите на Морган електрическото Ferrari 308 може да форсира от 0 до 100 км/ч за 3,5-3,6 секунди. Той опитал да смъкна времето и до 2,7 секунди, което било постижимо, само че останалата част от колата не била проектирана за сходно ускоряване.
Всяка кола може да се трансформира в електрически автомобил

За Матю Куитър от London Electric Cars пък преобразуването на колите с бензинов мотор в електроколи не би трябвало да се лимитира единствено до класическите модели.

Той е на мнение, че държавните управления на страните могат да помислят далновидно и да спонсорират сходни планове, тъй че това да излиза по-изгодно от по-евтините и по-нови електрически автомобили.

Всичко коства пари

Ако желаеме сходни планове за промяна на елементарни коли да са рентабилни, би трябвало първо частите втора ръка да станат по-евтини от колите втора употреба, както и индустриалната цена да се понижи. В момента това може да излезе към 20 000 паунда или повече, а доста от колите са и първи по рода си, което оскъпява процедурата в допълнение.

Колкото повече трансформации се създадат, толкоз по-евтино ще стане. Стига да избегнем изхвърлянето за скрап на милиони мотори с вътрешно горене, това ще значи, че поколението на механиката към момента ще живее, най-малко по-голямата част от оформлението на автомобила.

" В противоположен случай ще пристигна миг, в който всички карат електрически автомобили и никой няма да знае по какъв начин се поправят те ", изясни Куитър.

И въпреки всичко в случай че сте решили да трансформирате кола, съветът на Куитър е да си закупите не някой типичен шедьовър, а по-обикновен модел като Triumph Herald. " Това е една приказна дребна кола. Може да си вземете една за няколко бона ", предлага Куитър.

Оптимално преработване

Жителите на града като Куитър не се нуждаят от коли от гамата на Tesla. Например в случай че употребявате акумулатори от остарели портативни компютри, които по този начин или другояче ще се бракуват или рециклират, от тях може да се направи един на ниска цена вид за превръщане на дребния фамилен автомобил.

Компанията Lancaster на Брандън Холинджър към този момент е преобразувала коли в електрически автомобили, в това число и за лондонските черни таксита. Според него в случай че се залага на цяло, то разноските ще бъдат по-малки и това ще бъде оптималното равнище на преработване.

" Представете си механизъм с размер на мотор, който обаче съдържа освен мотора, а и батерията, и цялата електроника - и ето, по този начин индустриалните разноски ще станат надалеч по-ниски. Аз виждам обещаващо бъдеще в тази посока. Мога да съединявам скъпи коли вечно, тъй като е и занимателно, само че избирам да направя това налично за повече хора ", показа Холинджър.

Надпреварата

Според Морган евтините електрически коли могат да станат шлагер и ще стартират да стават по-комерсиални, като по този метод ще се понижат разноските за произвеждане, а конкуренцията ще стане по-голяма.

Катрин Ледж, която е една от най-известните английски състезатели, съществено се колебае на въпроса автомобил с какъв мотор би предпочела - бензинов или електрически. " Просто двата мотора са тотални разнообразни. Не мисля, че могат да се съпоставят. Има място и за бензинови коли, и за електрически ", споделя мнението си тя.

Според нея обаче спортните електрически коли имат някои екопредимства, които не могат да бъдат отречени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР