Електромобилите бързо стават популярни и необходимостта от акумулаторни батерии нараства.

...
Електромобилите бързо стават популярни и необходимостта от акумулаторни батерии нараства.
Коментари Харесай

Илън Мъск възнамерява постепенно да се откаже от кобалта в батериите

Електромобилите бързо стават известни и нуждата от акумулаторни акумулатори нараства. Един от основните материали за производството на батериите е кобалтът.
Неотдавна Илън Мъск заяви в своя Twitter акаунт, че в акумулаторните акумулатори на електрическите автомобили на Tesla се употребява малко под 3% кобалт и в бъдеще се възнамерява напълно да се спре потреблението на този метал . А това е значимо.

Кобалтът е основен материал при производството на акумулаторни акумулатори. В същото време той е най-скъпият материал в батериите. През последните няколко години неговата цена набъбна няколко пъти. Счита се, че добивът на кобалт е обвързван с нарушавания на човешките права. Най-голямото находище на кобалт – 66% от всички кобалт на нашата планета, се намира в Демократична Република Конго. Ето за какво, водещите компании от цесия свят са заинтригувани да понижат допустимо най-вече кобалта и даже да се откажат от неговото потребление в батериите.

Tesla не е изключение и употребява специфична сплав от никел, кобалт и алуминии (NCA), в която количеството кобалт е напълно малко. През последните шест години Tesla и Panasonic са понижили зависимостта от кобалт с 60%. Експертите смятат, че повече не може, тъй като ще стартират да пораждат проблеми.

Намаляването на кобалта води до намаление на софтуерния живот на акумулаторната батерия. А това ще я оскъпи. Другият проблем е, че с намаляването на кобалта се постанова увеличението на потреблението на никел. А в този случай може да възникне прегряване на батерията.

Мъск смята, че сегашните технологии ще могат да се употребяват още към 10 години. Той е на мнение, че идващото потомство акумулатори за електрическите автомобили ще употребява корав електролит. Почти всички по-големи компании от този бранш работят върху основаването на нов тип акумулаторни акумулатори.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР