Електрическият Lucid Air ще дебютира на американския пазар в рамките

Електрическият Lucid Air ще дебютира на американския пазар в рамките ...

Новият електрически седан на Lucid е шампион при пробега


Електрическият Lucid Air ще дебютира на американския пазар в рамките на следващите няколко седмици. Превозното средство ще предлага пробег с едно зареждане на батерията от 837 километра – повече от всяка друга електрическа кола, съобщава Automobilwoche.

Впечатляващият пробег би позволил на американските шофьори да изминат разстоянието от Лос Анджелис до Сан Франциско с едно зареждане, посочва ръководителят на Lucid Питър Ролинсън.Още по темата

Този пробег е със 160 км по-голям от всеки един електромобил на лидера в сегмента Tesla Inc.

Зад качествата на Lucid Air се крие комбинация от различни фактори.

„Нашата доказала се в състезанията 900-волтова батерия и системата за управление на мощността, както и задвижващата система предоставят на Lucid Air изключително висока ефективност, така че електромобилът да може да измине възможно най-много километри с минимално количество енергия“, изтъква Ролинсън.

Аеродинамичната форма на колата допълнително намалява разхода на енергия, като въздушното съпротивление е редуцирано до едва 0,21 Cw.

Европейски дебют през 2022 г.

Със своя електрически седан Lucid предизвиква европейски лидери при премиум автомобилите като Mercedes и неговия EQS, който предлага пробег до 780 км. В същото време най-скъпата версия на Model S на Tesla може да се похвали с пробег от едва 663 км.

Dream Edition на Lucid Air ще се предлага на цена от 143000 евро, което е повече от еквивалентната версия на EQS, която започва от около 135000 евро.

Впоследствие ще бъдат представени и по-евтини версии.

Lucid дебютира на борсата в Ню Йорк през юли тази година. Компанията, управлявана от бивш инженер на Tesla, се листна чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC).

Към юни компанията отчита едва 10 хил. поръчки за своите електромобили на обща стойност от около 900 млн. долара. Това е по-малко от 10-те милиарда долара, които Lucid планира да вложи през следващите четири години в разширяване на производството.

Източник: investor.bg