Електрическата и топлинната енергия няма да поскъпнат драстично от 1

...
Електрическата и топлинната енергия няма да поскъпнат драстично от 1
Коментари Харесай

Поскъпването на тока и парното от януари няма да е драстично

Електрическата и топлинната сила няма да нарастнат фрапантно от 1 януари 2022 година, само че не може да няма смяна на ценовото решение от 1 юли 2021 година, както оферират от " Демократична България ", защото има нормативни условия. А и би трябвало да се реши казусът с приходите на мрежовите оператори, които сега са принудени да купуват сила за софтуерните си разноски от борсата на съвсем тройни цени от калкулираните в цените им за клиентите и това ги заплашва финансово. Това разяснява ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов в сряда след присъединяване си в конференция на Центъра за проучване на демокрацията, отдадена на цялостното зелено възобновяване на страната.

Той още веднъж отхвърли да се ангажира с планове за покачването на цените на тока и парното, като разясни, че анализът още се работи и покачванията ще станат ясни доникъде на декември, когато ще излезе отчета на работната група с предложенията за одобряване. " Обсъждането ще се организира по съкратена процедура, каквато нормативна опция има, а решението ще бъде взето на 1 януари, с цел да се отчетат всички съставни елементи ", разяснява Иванов.

" Това, което мога да кажа е, че няма да има този скок на цените, който го плануват по вестниците. Място за суматоха измежду хората няма! ", съобщи още той.

Макар че, в случай че се съблюдава наредбата за ценообразуването, цените за топлинната сила би трябвало да се покачат повече от тези за електрическата, регулаторът има механизми и там да не разреши огромни отклонения нагоре, стана ясно от думите на Иванов.

Столичната топлофикация изиска от енергийното министерство да създаде механизъм за подкрепяне на всички производители и консуматори на топлинна сила, поради двойното повишаване на природния газ по отношение на вкараните в цените от 1 юли, както това бе сторено за бизнеса. Фирмите получиха по 110 лева./МВтч отплата в сметките си за октомври и ноември, поради рекордните борсови цени на тока, само че за потребителите на топлинна сила такава не бе призната. Според регулатора механизъм за такава помощ би трябвало да има, научи Mediapool.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР