Електрическа система за двойно предаване. В спортния SUV модел с електрическо задвижване

...
Електрическа система за двойно
предаване. В спортния SUV модел с
електрическо задвижване
Коментари Харесай

Новият ID.4 GTX - Система за двойно предаване с два електромотора

Електрическа система за двойно предаване. В спортния SUV модел с електрическо задвижване ID.4 GTX дебютира изцяло нова задвижваща система, която използва по един тягов електродвигател на предния и на задния мост. При необходимост тези мотори работят съвместно, трансформирайки се в напълно адаптивна система за двойно предаване. Двумоторната скица за задвижване на четирите колела работи без помощта на допълнителни съединители и карданна връзка сред прения и задния мост, което я прави извънредно бърза и ефикасна. Управлението на двата електромотора е напълно интегрирано и работи в тясно взаимодействие със системите за управление на спирачната система и ходовата част. И най-после, цялостната връзка сред всички съставни елементи се осъществява от най-важния детайл в задвижването на новия ID.4 GTX - Vehicle Dynamics Manager, създаден от експертите на Volkswagen за следене и съгласуваност на сложните взаимоотношения сред отделните системи.

6.2 секунди от 0 дo 100 км/ч. Сумарната максимална мощ на двата тягови електродвигателя на новия ID.4 GTX възлиза на 220 кВт (299 к.с.). Задният електромотор развива оптималната мощ 150 кВт (204 к.с.) и оптимален въртящ миг от 310 Нм, докато предният генерира най-много от 80 кВт (109 к.с.) и 162 Нм. Спортният топмодел в гамата на ID.4 форсира от 0 до 100 км/ч за 6,2 секунди, което с една десета от секундата по-бързо от Golf GTI, а електронно ограничената оптималната скорост достига 180 км/ч. Разходът на електрическа енергия на ID.4 GTX е 16,3 кВтч в цикъла NEDC, като в зависимост от самостоятелния жанр на шофиране на клиента, потенциалът на акумулаторната батерия от 77 кВтч дава опция за изминаване на самостоятелен пробег сред 340 и 480 километра в цикъла WLTP.

Светкавично бързодействие. При умерен стил на шофиране, задвижването се осъществява напълно от електромотора на задния мост с всички произлизащи от това разположение преимущества по повод на ефективността и сцеплението. Ако водачът пожелае по-мощна двигателна сила от тази, която двигателят откъм гърба е в положение да осигури, електродвигателят на предния мост се включва на практика незабавно в рамките на няколко стотни от секундата и осигурява нужната допълнителна мощ. Трябва да се означи, че през цялото време ръководството на системата играе много значима роля в успеваемостта на разпределението и контрола на пътното поведение. Ако изискванията на пътя го налагат - да вземем за пример при придвижване с висока скорост в завои или на хлъзгава настилка, електрическата система за двойно предаване с два мотора се намесва своевременно и съгласно изискванията, променяйки гъвкаво разпределението на мощността и тягата.

Централизирано ръководство с Vehicle Dynamics Manager. Електронният Vehicle Dynamics Manager е изцяло нова разработка на експертите на Volkswagen, която следи безусловно всяко движение на ID.4 GTX в режим на ускоряване, спиране или завиване. Подобно изпълнение на системата към този момент се употребява ефективно в новите Golf GTI и Golf R4 и спомага за значително възстановяване на цялостното поведение на пътя и на динамичните характеристики на тези спортни модели. Vehicle Dynamics Manager работи в тясно взаимодействие с електронния надзор на стабилността ESC и ръководството на системата за двойно предаване. Тази тясна интеграция подсигурява възможно най-добро показване по повод на динамиката, сцеплението и стабилността на пътя. Електронно управляваната блокировка на диференциала XDS+ също е свързана с Vehicle Dynamics Manager и подобрява допълнително държанието на пътя при движение с висока скорост в завой чрез фино дозирано използване на спирачно усилие към облекчените колела от вътрешната страна на завоя, с което подпомага постоянното придвижване по траекторията с стремежи радиус.

200 пъти в секунда. Адаптивната система за управление на шасито (DCC) също е свързана към Vehicle Dynamics Manager, което дава възможност твърдостта на амортисьорите да се адаптира до 200 пъти в секунда и да осигури динамично и точно държание на пътя. В комбинация с отличните реакции на кормилното ръководство и изключително прецизния надзор на характерностите, това води до линейно, предвидимо поведение на автомобила, съчетано с високо равнище на комфорт и в последна сметка - до обезпечено наслаждение от шофирането.

Контрол на двойното предаване чрез оборотите на тяговите електродвигатели. В съпоставяне с колите с конвенционално задвижване, механизмите за надзор на системата за двойно предаване при ID.4 GTX доближават напълно ново измерение във връзка с прецизността. Една от аргументите за това е, че контролът вече не се реализира посредством смяна на въртящите моменти в системата, а чрез управление на тягата непосредствено чрез оборотите на мотора. Другата причина е бързодействиието, с което двата тягови електродвигателя извършват командите – то е несравнимо по-високо от това на всеки мотор с вътрешно горене. Мощността и отдаваният въртящ миг се адаптират посредством силовата и управляващата електроника с периодичност една хилядна от секундата, като това става толкоз бързо и деликатно, че лидерът изобщо не е в състояние да забележи или усети корекциите в характерностите на задвижването.

До пет профила на шофиране. Водачът може да реши независимо какъв брой удобно, стабилно или динамично желае да бъде поведението на ID.4 GTX посредством включената в стандартното съоръжение на новия модел възможност за самостоятелен избор на профила на шофиране. Той въздейства върху работните характерности на прогресивното ръководство, електродвигателите на задвижването и системата за адаптивно ръководство на ходовата част DCC (включена в опционалния пакет съоръжение Sports Plus) и включва гама от пет режима - Eco, Comfort, Sport, Individual (в пакета оборудване Sports Plus) и Traction.

Режимът Eco е предопределен за икономично шофиране, до момента в който режимът Comfort е насочен преди всичко към обезпечаване на максимален комфорт за лидера и пътниците. Режимът Individual предлага допълнителни благоприятни условия на лидера, който може да избере междинни настройки между Comfort и Sport или да засили допълнително характерностите на двата режима. Режимът Traction е изключително ефективен при придвижване по пътища с нестабилна или хлъзгава повърхнина и използва постоянно двойно предаване до достигане на скорости от към 20 км/ч. При него всички системи са съсредоточени върху постигането на оптимално сцепление, въртящите моменти на електродвигателите са лимитирани, а DCC употребява по-меки настройки на амортисьорите.

Динамично държание в режим Sport. В режим Sport ID.4 GTX се трансформира в истински специалист по завоите посредством на постоянно включеният челен мотор на електрическата система за двойно предаване. Водачът може да се наслади изцяло на прецизните реакции на командите на кормилното ръководство при движение с висока скорост в завой, а при версиите със система DCC и адаптивни амортисьори, ходовата част буквално залепва за пътя, противодействайки на центробежните сили. На излизане от завоя, водачът може да натисне десния педал и да изпита въодушевлението от стремежа и мощното сцепление, обезпечено от системата за двойно предаване с два електродвигателя.

Системата за надзор на стабилността ESC също има състезателен режим. При преминаване към Sport с натискане на бутона ESC на големия сензорен екран - функционалност, която се предлага при топверсията на оборудване на GTX, държанието на пътя става още по-динамично, електронният контрол на стабилността ESC минава в спортен режим и лимитира до минимум намесата на електронните системи за контрол на държанието. ESC позволява странично превъртане до избран ъгъл, като по този метод усилва пъргавината и динамичността в държанието на автомобила в завоите - с други думи, наклонността за презавиване не се потиска неотложно чрез намеса от страна на ESC, само че системата остава включена и продължава да осигурява стабилността в рамките на своите благоприятни условия.

Ходова част със спортни характерности. Цялостната идея на новия модел сама по себе си предлага допустимо най-добрите предпоставки за постигането на подчертан състезателен темперамент при ID.4 GTX – разположението на огромната акумулаторна батерия с потенциал 77 кВтч и тегло 486 килограма ниско сред предния и задния мост снижава доста центъра на тежестта и разрешава постигането на отличен баланс в разпределението на натоварването на двата моста. В сравнение със общоприетия ID.4, допълнително предлагания пакет Sport намалява височината на автомобила с 15 милиметра. Предното окачване е с класическа McPherson скица с непосредствено и балансирано предавателно отношение на кормилната уредба, а на задния мост се използва плътно петзвенно окачване. Режимът Traction предлага допълнителни възможности, като непрекъснатото двойно предаване (до към 20 км/ч) осигурява оптимално задвижване даже по пътища без постоянна настилка, а за проходимостта в такива условия оказва помощ и клиренсът от 17 сантиметра, който се предлага от версията на ID.4 GTX с адаптивна система на окачването DCC.

Големи колела и мощни спирачки. Топмоделът в моделната линия ID.4 е оборудван общоприетоо с 20-инчови алуминиеви джанти с изключителния дизайн Ystad. Допълнително се предлагат 21-инчови джанти с дизайн Narvik и гуми с различен размер на предния и задния мост - 235/45 R 21 начело и 255/40 R 21 откъм гърба, които осигуряват оптимално сцепление. Размерите на самите джанти са съответно 8,5 x 21 и 9 x 21. Характерният дизайн на колелата с плоски спици е аеродинамично оптимизиран, а гумите се отличават с ниско противодействие при търкаляне без никакви взаимни отстъпки по повод на поведението на пътя или на прекъсването. Спирачните дискове на предните колела са с диаметър 358 милиметра, а на задните колела се употребяват барабанни спирачки, чиито накладки са проектирани по този начин, че да не се нуждаят от замяна през целия експлоатационен живот на автомобила. Специално внимание е обърнато на защитата от разяждане, която няма никакъв шанс, макар че спирачките се използват изключително рядко при ежедневно шофиране – в режимите на понижаване на скоростта и прекъсване се употребява преди всичко рекуперативната функционалност на електродвигателите.

Два спортни пакета. Като цяло настройките на ID.4 GTX са по-спортни от тези при моделите ID.4 със задвижване на задните колела. С спомагателния пакет Sports клиентът получава ходова част с допълнителни спортни настройки, намален с 15 милиметра клиренс и прогресивно управление, при което предавателното число става все по-директно с увеличаване на ъгъла на отклоняване на волана и варира в диапазона от 15,9:1 до 14,5:1. Пакетът Sports Plus прибавя към това и системата DCC за адаптивно ръководство на ходовата част, която контролира индивидуално работните характеристики (от меки към твърди настройки) на амортисьорите на всяко колело на всеки пет хилядни от секундата, осигурявайки оптимален баланс сред максималния комфорт на возене и прецизното спортно поведение.

Синхронен електродвигател откъм гърба. Подобно на версиите на ID.4 със задно предаване, на задния мост на ID.4 GTX се използва синхронен мотор PSM (permanently excited synchronous motor), единен в интегриран блок с предавателния механизъм, силовата и ръководещата електроника с тегло от едва към 90 кг. Голямата мощ на PSM мотора е в неговата успеваемост от доста над 90% в съвсем всички условия на експлоатация.

Aсинхронен мотор на предния мост. Предните колела на новия модел се задвижват от изключително компактен асинхронен елекродвигател ASM (asynchronous motor). Сред неговите преимущества са способността за вдишване на претоварване за малко време, както и минималните загуби от съпротивлението му в неактивен режим. Теклото на целия елемент е към 60 килограма и сходно на PSM мотора на задния мост, ASM задвижва предните колела посредством едноскоростна трансмисия и диференциал.

Движение по инерция или рекуперация? Рекуперацията на непотребната сила е важен фактор за повишение на енергийната успеваемост на новия ID.4 GTX. Чрез прибора за ръководство на трансмисията, лидерът може да реши дали електрическия SUV модел ще се движи свободно по инерция или ще стартира да възстановява непотребната сила веднага след повдигане на крайници от педала на газта. При избор на позиция D (Drive), в повечето случаи системата на задвижване преминава в режим на придвижване по инерция, при която двата електродвигателя се въртят свободно. Движението по инерция има най-голям приоритет, тъй като е най-ефективно по повод на енергопотреблението.

Рекуперация на силата при прекъсване в позиция B. Ако лидерът избира да използва режим на оползотворяване на излишната сила при прекъсване, ID.4 GTX предлага разнообразни благоприятни условия. В позиция B (Brake) на прибора за ръководство на трансмисията, задвижването винаги включва рекуперация, в случай че изискванията го позволяват – границата е при 0,15 g отрицателно ускоряване (забавяне). По желание на лидера, системата Eco Assistance може да ръководи самостоятелно процесите на придвижване по инерция и рекуперация при нахлуване в зони с ограничения на скоростта. За своята интелигентна и ефикасна работа системата употребява информация от навигационната система и топографски данни на маршрута.

Рекупериране на сила от над 100 кВт при спиране. Рекуперацията на излишната енергия е изключително висока в режим на спиране с потребление на електродвигателите - на първо място чрез разположения на задния мост PSM елемент. Този прийом за понижаване на скоростта на придвижване се употребява в над 90% от всички ситуации, изискващи закъснение или спиране при всекидневно шофиране. Горната граница на режима е покрай 0,3 g, при което рекуперативна мощ надвишава 100 кВт – едва след прекосяването на тази граница (при още по-рязко спиране) електрическият сервоусилвател задейства хидравличната система на класическите спирачки. Този преход се реализира изключително плавно и е на практика неосезаем за лидера, а рекуперативната функционалност остава активна почти до момента в който автомобилът спре изцяло.

*Източник: www.volkswagen.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР