Еквадор излиза с облекчение от безпрецедентна социална криза, белязана от

...
Еквадор излиза с облекчение от безпрецедентна социална криза, белязана от
Коментари Харесай

Еквадор приключи 12-дневна криза. Сега какво?

Еквадор излиза с облекчение от невиждана обществена рецесия, белязана от демонстрации, съпроводени от прояви на принуждение и блокиране на страната в продължение на 12 дни. Цената, която заплати обаче, е висока - и икономическата, и моралната - и тя ще тежи на андинската страна.

Хиляди еквадорци честваха в неделя вечерта по улиците на Кито съглашението сред индианското придвижване, което бе основател на митингите, и държавното управление на президента Ленин Морено, приело да отдръпна оспорвания си указ, премахващ дотациите за горивата.

Сега обаче настава часът да се направи равносметка на случилото се.

Животът в страната бе спрял в продължение на две седмици - блокади на пътища, затворени учебни заведения, съвсем отсъстващ публичен превоз и спрели петролни кладенци в Амазония, което пък блокира близо 70% от добива на черно злато.

Еквадор бе разтресен от вълна на демонстрации, чиято равносметка е тежка: седем убити, 1340 ранени и 1152 ареста съгласно бюрото на Защитника на народа, еквадорска социална организация за отбрана на правата.

В Кито постройката на Инспекцията по финансите бе подпалена от маскирани стачкуващи. Същата орис сполетя и офисите на телевизионния канал Teleamazonas. Редица здания пострадаха при конфликтите на стачкуващите със силите на реда.

В неделя, преди да бъде открито решение на рецесията, Търговската камара в Кито предизвести: " Блокирането на пътища, нападенията против компании, спирането на съществени услуги, вредите на петролните кладенци и станциите за изпомпване на нефт нанасят вреди за над 200 милиона $ на ден, а това директно визира заетостта и стопанската система на всички жители. "

По-малко туристи

Туризмът, третият бранш по доходи в държавната хазна на Еквадор след износа на банани и скариди, е измежду засегнатите браншове. През 2018 година страната е посрещнала 1.4 милиона туристи, или с 11 % повече, в сравнение с през 2017-а, които са й обезпечили доходи 2.4 милиарда $.

През последните дни доста самолетни компании анулираха полетите си до и от Кито, а редица хотели пострадаха от анулации на визити на задгранични туристи, изплашени от хоаса в страната. " Загубите са близо 5 милиона $ на ден ", съобщи нощес по публичната телевизия министърката на туризма Роси Прадо де Олгин.

Износът на рязани цветя, друго огромно експортно перо на Еквадор, също пострада.

Националната асоциация на производителите и експортьорите на цветя, Expoflores, разгласи изключително състояние, акцентирайки загуби за над 30 милиона $, които ще обиден 300 000 фамилии, работещи в този бранш.

Мерките, оповестени при започване на октомври от президента Морено в подмяна на заем от Международния валутен фонд (МВФ) от 4.2 милиарда $, целяха да изправят на крайници стопанската система, огъваща се под бремето на бюджетен недостиг 1.5 милиарда $ (близо 5% от брутния вътрешен продукт) и мощно повишен държавен дълг до 36,2% от Брутният вътрешен продукт.

Отмяната на дотациите за горивата целеше да понижи недостига до 230 милиона $ (под прага от 1%) и да разреши постигането на бюджетен остатък през 2020 година. Сега, " с анулирането на декрета, който ще бъде заменен с различен, евентуално корекцията няма да бъде толкоз огромна, колкото се очакваше ", разяснява икономическият анализатор Алберто Акоста Бурнео. Само че " да не се взимат никакви ограничения не е опция, тъй като това би било доста нарушаване на съглашението, подписано с МВФ, и в страната няма да влязат повече средства ".

Моралната сметка и разделянето на обществото

По-трудно е да бъде оценена моралната сметка от такава рецесия, само че тя е изцяло действителна. Редица стачкуващи обявиха, че са шокирани от мощните полицейски репресии. " Те са напът да ни убият, във война сме! ", с паника сподели един от тях в събота, скрил лицето си с забрадка.

" Къде са майките на тези служители на реда, синовете, дъщерите? Те не им ли споделят, че би трябвало да спрат да ни убиват? ", викаше, също със сълзи в очите индианката Нанси Киниупани.

Индианците, които са една четвърт от популацията на Еквадор, дадоха воля по време на тази рецесия на повишената си злост към заможните съсловия и недоимъка, в който те самите живеят.

Според Пабло Ромеро, специалист от Университета " Селесиана " в Кито, оттатък " символичната победа ", удържана от тази общественост, която съумя да накара държавното управление да се огъне, има и " огромна загуба ": " Кито ще гледа индианската общественост с съмнение, та даже с яд или преднамереност. "

Защото " разрушителните акции в Кито, въпреки евентуално да са били дело на инфилтрирани (злосторници), ще се свързват от жителите на столицата със света на индианците ". В последна сметка рецесията " изостри още по-силно класовия расизъм. А тази разграничителна линия доста мъчно ще бъде отстранена ", със страдание показва Ромеро. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР