Екстремните горещини тази година предизвикаха горски пожари, суша и топящи ...

Екстремните горещини тази година предизвикаха горски пожари, суша и топящи

Изгубени селища, древни руини и корабокрушения...какво разкрива тежката суша

Екстремните горещини тази година провокираха горски пожари, суша и топящи се ледници. По-малко предстоящо, те също разкриха някои странни и мрачни неща от нашето минало - корабокрушения, трупове, призрачни села, декоративни градини и антични градове, споделя Bloomberg.

Римски остатъци

Сушата в Италия разкри артефакти от Втората международна война и прозорец към живота по времето на император Нерон.

Месеци без дъжд и по-ранно от нормалното прекъсване на потоците от топенето на снега в Алпите изчерпаха река По – най-дългата река в Италия – до най-ниското ѝ равнище от 70 години. Пресъхналото речно корито разкри скрити досега остатъци от епохата на Втората международна война като немски танк и товарни кораби.

Междувременно в Рим сушата изтощи река Тибър и разкри мост, за който се счита, че е издигнат по време на ръководството на император Нерон.

Изключително горещите и сухи условия през това лято в Италия принудиха държавното управление да разгласи изключително състояние през юли.

Испанско призрачно село

Град, зарязан първоначално на 90-те години, се появи още веднъж в Галисия, Испания. Асередо, градче покрай границата на Испания с Португалия, беше наводнено през 1992 година, с цел да се освободи място за резервоара Алто Линдосо. През февруари - към 30 години по-късно - сушата още веднъж изложи на показ дребния град. Скоро туристите започнаха да се стичат, с цел да видят мястото, замръзнало във времето.

Учените чакат Галисия да продължи да страда от екстремни сухи срокове.

„ Моделите на преваляванията и сушата постоянно са по-сложни, по-трудни за научно прогнозиране “, сподели Жофре Карнисер, основан в Барселона откривател на климата и създател на шестата оценка на Междуправителствения панел по изменение на климата. „ Рискът от суша през идващите десетилетия в тази област ще се усили. “

Мрачни открития


Езерото Мийд в Съединени американски щати разкри страховита сбирка от историята на пустинята. Някои резервоари в Съединени американски щати, които трябваше да бъдат претъпкани от топенето на сняг напролет, вместо това пресъхнаха, в това число езерото Мийд. Езерото спадна тази година до рекордно ниско равнище.

Мийд - солидният контейнер на емблематичния язовир Хувър - се е свило до парченце от предходния си размер, като разкри злокобни нотки от историята си.

Посетителите на езерото намират всичко - от потънали лодки до скелети на хора.

„ Можем да намерим всичко – от изчезнал джет до повече тела “, сподели Майкъл Грийн, доцент по история в Университета на Невада, Лас Вегас. „ Когато водата се отдръпна, ще открием още. “

Човешките остатъци, открити на мястото, включват и тяло, натъпкано във варел, съгласно Службата за национални паркове на Съединени американски щати. Причината за гибелта е в развой на изясняване.

Корабокрушението на Шакълтън

Научна експедиция разкри една от загадките на Антарктика първоначално на годината.

На 25 февруари ледената завивка на Антарктика се сви до рекордно ниско равнище за последните десетилетия - което може да е помогнало за разрешаването на една от най-големите мистерии в морската история.

По това време екипаж отпътува с проучвателен транспортен съд от Южна Африка към морето Уедъл, далечен регион на антарктическото крайбрежие, с цел да открие, изследва и снима останките на кораба Endurance на сър Ърнест Шакълтън. Точното местоположение на кораба на известния откривател дълго време беше неизвестно; корабът е бил затънал и сплескан от пълен антарктически морски лед през 1915 година

С помощта на подводен робот останките бяха открити на повече от 3000 метра под водата по време на 35-дневната задача.

Тайна градина

Горещата вълна в Обединеното кралство разкри пъстър пейзаж от 17-ти век. Екстремните летни горещини във Англия изпепелиха южната ливада на историческа къща в централна Англия, разкривайки скрита градина от 17-ти век. Широки, богато украсени шарки могат да се видят на моравата в Chatsworth House в Дарбишър.

Наречена Great Parterre, обширната градина датира от 1699 година и в миналото е била цялостна с цветни лехи и пътеки. До 1730 година богато украсеният пейзаж е бил затревен и така като новата ливада има по-къси корени, тя изгаря по-бързо. На 26 юли Чатсуърт записва температура от 38,1℃ – това е най-високата записана температура от повече от 100 години, съгласно информация на уеб страницата на историческия дом.

Съкровище в Месопотамия

Градският център на империя от Бронзовата ера се появи още веднъж в Ирак.

Тази година от пресушен регион на резервоара на Мосул в Ирак изплуваха руините на просторен античен град. Екип от кюрдски и немски археолози се втурнаха да проучат мястото на Кемуне, античен град на река Тигър, който процъфтява под империята Митани от 1550 до 1350 година прочие н. е. - през бронзовата ера.

Изследователският екип откри керамични съдове, за които се твърди, че съдържат повече от 100 клинописни плочки. Откритието може да даде повече детайлности за края на града от срока Митани и началото на асирийското господство в района.

„ Близо до знамение е, че клинописните плочки, направени от неизпечена глина, са оживели толкоз доста десетилетия под вода “, сподели професорът от Университета в Тюбинген Петер Пфелцнер, който участваше в избавителните разкопки в Кемуне.

Ловни титли


Топещите се ледници откриха ловни артефакти на хиляди години в Норвегия.

Във високите планини на Норвегия, странни артефакти, открити от ледниковия археолог Ларс Пильо и неговия екип от Програмата за археология на ледниците, включват вълнена туника от Желязната ера, както и обувка в римски жанр и добре непокътната стрела с към момента прикрепени пера. Стрелата е светиня от място за лов на северни елени.

„ С продължаващото размразяване на високопланинския лед чакаме да забележим появяването на повече обекти и даже по-стари находки “, сподели Пильо, чийто екип е разкрил хиляди предмети от Желязната ера и ранното средновековие от ледени обекти в Норвегия през последния 15 години. „ Ние се топим обратно във времето, до момента в който ледът се отдръпва. “

Още разбори - на

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg