Екстрадицията от Швеция в Турция миналата седмица на кюрд с

...
Екстрадицията от Швеция в Турция миналата седмица на кюрд с
Коментари Харесай

Турция похвали Швеция, но поиска още екстрадиции

Екстрадицията от Швеция в Турция предходната седмица на кюрд с хипотетични връзки с тероризма е " положително начало ", само че Стокхолм би трябвало да направи повече, преди Анкара да може да утвърди участието ѝ в НАТО . Това съобщи турският министър на правораздаването Бекир Боздаг, представен от " Ройтерс ".

В петък Махмут Тат, който потърси леговище в Швеция през 2015 година, откакто беше наказан в Турция на 6 години и 10 месеца затвор за хипотетични връзки със неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК).

" Това е положително начало от Швеция, което демонстрира тяхната откровеност и благосклонност. Надяваме се, че ще последват нови екстрадиции в сходство с тази откровеност ", съобщи Боздаг в телевизионно изявление за държавната телевизия TRT Haber.

Той обаче даде да се разбере, че Анкара чака още стъпки от Стокхолм, преди да може да ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО.
 По-близо до НАТО: Швеция екстрадира наказан за тероризъм в Турция
По-близо до НАТО: Швеция екстрадира наказан за тероризъм в Турция

Първа съответна стъпка на Стокхолм по използването на меморандума за участие в Алианса

" В сходство с тристранния меморандум с Швеция и Финландия, те би трябвало да вдигнат оръжейното ембарго на Турция, да трансформират законодателството си за битка с тероризма и да екстрадират всички терористи, които Турция изиска. Всички тези условия не би трябвало да се свеждат до екстрадиции ", настоя министърът.

През май Швеция и Финландия в отговор на съветската инвазия в Украйна, само че, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи.

През юни Швеция и Финландия, вследствие на който Анкара подвигна ветото върху техните кандидатури за присъединение към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG . Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която Турция дефинира като терористична организация с акронима FETO.
 Турция прати в пандиза изгонвания от Швеция член на ПКК
Турция прати в пандиза изгонвания от Швеция член на ПКК

Махмут Тат, наказан на 6 години и 10 месеца затвор в Турция, изискал леговище в Швеция през 2015 г
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР