“Експрес-80 и “Експрес-103 са руски телекомуникационни спътници от среден клас,

...
“Експрес-80 и “Експрес-103 са руски телекомуникационни спътници от среден клас,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракетата Протон-М изведе в космоса спътниците Експрес-80 и Експрес-103!

“Експрес-80 ” и “Експрес-103 ” са съветски телекомуникационни спътници от междинен клас, направени от предприятието Информационни сателитни системи “М.Ф. Решетньов ”. Сателитите ще обезпечават закрепени и мобилни услуги, цифрови телевизионни излъчвания и високоскоростен интернет. Очаква се двата спътника да работят не по-малко от 15 години.

За изстрелването на спътниците в космоса бе употребена ракета “Протон-М ” с ускорителен блок “Бриз-М ”. Блокът разрешава извеждане на 6 000 кг потребен товар в геостационарна трансферна орбита, като моторът му може да се рестартира до осем пъти. 

Напомням на читателите, че в началото този полет бе плануван за месец март, само че след това беше отсрочен, защото инспекция откри, че ракетата “Протон-М ” бе оборудвана с некачествени съставни елементи поради индустриален брак. Наложи се нескончаем ремонт – само че всичко това си струваше. Полетът в последна сметка беше сполучлив!

Следващото изстрелване на “Протон-М ” е планувано за началото на 2021 година със сателит “Ютелсат ” или “Интелсат ”. По-нататък следващата година Русия най-сетне би трябвало да изпрати в космоса и многострадалния модул “Наука ”, стартът на който непрекъснато се отсрочва от 2007-ма година насам. 

Междувременно не трябва още да отписваме съветската космонавтика през 2020-та година. През ноември, надяваме се, руснаците ще изстрелят новата тежка ракета “Ангара 5 ” с ускорителен блок “Бриз-М ” и баласт. Очакванията са някой ден “Ангара 5 ” да размени напълно “Протон ”. 

За повече информация: Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР