Експремиерът Кирил Петков призна, че на практика диверсификация на газовите

...
Експремиерът Кирил Петков призна, че на практика диверсификация на газовите
Коментари Харесай

"Диверсификацията" ни е с руски газ, но на по-висока цена заради посредниците, призна К. Петков

Експремиерът Кирил Петков призна, че на процедура диверсификация на газовите доставки на България няма - газът, който идва у нас от Гърция е съветски, от Газпром, просто след отхвърли на неговия кабинет с Корнелия Нинова да плащаме в рубли, комшиите ни вземат по-скъпо за същото синьо гориво, плюс качените по веригата медиатори от МЕТ - компанията, откъдето пристигна назначеният от него началник на Булгаргаз. Петков призна също, че американски газ у нас не е идвал - " корабите нямало къде да ПАРКИРАТ ", както се изрази той. Това пък е, тъй като договоряйки америкнаски газ, той просто не се е сетил да контракти и място за разтоварването му на терминалите на комшиите, където има огромни опашки от кораби за цяла Европа и Близкия Изток, както и за самата Турция с нейния голям пазар - Петков не показа напълно това фактическо състояние. Но пък прикани служебното държавно управление да обезпечи места " за паркиране ". Турската компания Боташ просто ни е изпратила повече съветски газ - количество, надлежно на побралия се американски в контрактуваните от Петков 2 щатски плавателни съда. Това, което той пропусна да каже е, че за тази услуга турците също са си поставили добавка, като тя е в размер на 10% върху цената.

Петков не помни да показа още нещо - азерският газ, който доставяме и то по контракт, останал от времето на Борисов, също е съветска благосъстоятелност, освен това на самия Газпром. Т.е. на процедура нямаме никаква диверсификация.

Той обаче призна и още един факт, изнесен от служебното държавно управление: никой, с изключение на кабинетът Петков - Нинова няма виновност и не саботира интерконектора с Гърция - просто предходното държавно управление по този начин и не е довършило сторителните работи, заради което няма и извадени Акт 15 и Акт 16, като се изключи че Агенцията по вписванията му върна борда на ръководещата оборудването компания, заради глупава неточност - погрешно изписани имена на двама от малцината членове на органа.

Така прогнозата на Файншеншъл Таймс от 17 май, съответно представена още тогава от 19 минути, че интерконекторът ще проработи най-рано през октомври се оказва прекомерно правдива. А завъртането на някакъв кран, подхванато от Кирил Петков в последните дни на ръководството му, към този момент в оставка, е било единствено заблуда и пиар акция. Както се оказват погрешни и думите, че оттова е " потекъл газът ", защото това просто не е реалност.

Странно, само че на фона на тези самопризнания от 10 август на експремиера Петков, които му вършат чест, звучат прекомерно необичайно думите на неговото вице и съпредседател на нерегистрираната им към момента партия Продължаваме промяната Асен Василев, че България не внася и не употребява съветски газ. Които са лъжа, както и донеотдавнашният министър - ръководител изясни.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР